Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Velkou Británii straší streptokok: Maličká Stella (†5) je už devátou dětskou obětí

Stella-Licyová McCorkindaleová (†5) zemřela na streptokoka.
Stella-Licyová McCorkindaleová (†5) zemřela na streptokoka.  (Autor: Gofundme)
Autor: rix - 
8. prosince 2022
21:42

Británii trápí vlna úmrtí malých dětí na streptokoka typu A. Ve velmi krátké době už jich přišlo o život devět. Jednou z nich je i teprve pětiletá Stella-Licyová McCorkindaleová ze Severního Irska. Rodičům krátce před smrtí řekla srdcervoucí větu. 

Zdrcený otec Robert přitom vezl Stellu třikrát do nemocnice. Lékaři je ale pokaždé poslali domů. Tím obrali mladou Britku o dny potřebné k boji se zákeřným streptokokem. „Měla by o dva dny navíc,“ zoufal si táta podle deníku Daily Mail. „Dcera je v pořádku, hysterčíte.“ Tak by se dala parafrázovat slova, která si od doktorů vyslechl. 

Ve středu 30. listopadu se Stellin stav prudce zhoršil. „Mami, mám pocit, že umírám,“ svěřila se ve zbědovaném stavu rodičům. Ti neváhali a opět spěchali do nemocnice. Tam lékaři konečně zjistili, že má infekci hrudníku, a obávali se, že by mohla mít sepsi. 

Důvod komplikací byl po odběru krve jasný. Za dívčiny komplikace mohl streptokok typu A. Věci se bohužel pro ní a její rodinu seběhly příliš rychle. „Ve čtvrtek ve tři hodiny ráno se její stav prudce zhoršil,“ sdělil novinářům otec. Lékaři nešťastnou dívenku poté udržovali v umělém spánku. 5. prosince zemřela. 

„Posíláme naši nejhlubší soustrast rodině McCorkindaleových po úmrtí malé Stelly,“ stálo v prohlášení nemocnice v Belfastu s tím, že vedení zkoumá všechny aspekty její péče a zdali se dalo úmrtí předejít. „Vedení nemocnice bude rodině k dispozici kdykoli bude potřeba,“ dodalo zařízení. 

Dětem ve školce, kam dívenka chodila, již byla nabídnuta antibiotika v rámci snahy zabránit tomu, aby streptokokem onemocněly i další děti. Británie se potýká s nebývalou vlnou tohoto jinak neškodného infekčního onemocnění. Během pár dní zemřelo již devět dětí. 

Infekce jsou v současné době přibližně čtyřikrát častější, než je v Británii v tomto období běžné. Někteří odborníci se domnívají, že za tento nárůst mohou lockdowny během pandemie covidu. Malé děti podle nich nebyly vystavovány běžným bakteriím a jejich imunitní systém je tak oslabený. 

Video  Zánět středního ucha: Jaké jsou příznaky a jak nejlépe ulevit bolesti?  - Videohub
Video se připravuje ...

Olina Kaspatova ( 24. prosince 2022 13:55 )

Na streptokoka skupiny A, mi málem zemřel syn, před třemi lety. Když mu nikdo neudělal aslo test. Odjížděli jsme z pohotovosti s b komplexem na infekční koutky, i přesto, že jsem jim ukazovala veškeré příznaky Spálove anginy, i přesto, že byl se spálou v kontaktu. Nakonec jsem druhý den volala sanitku. A syn skončil v bolestech, halucinacích a totálně mimo v Litoměřicích na JIP. Nebyly jsme jediný případ, další leželi v Ústí s podezřením na mononukleózu, kde se nakonec potvrdil též streptokok A. Letos to řádí znovu a nevyhlo se nám to opět. Jen v mém okolí spousta dětí i dospělých ve středočeském i severočeském kraji. Nejhorší je, že lékaři v krku nic nevidí, děti mají horečky 14 dní a ty testy nedělají. Spoluzacka mého syna taktéž bez příznaků v krku, na urgenci maminky že má 14 dní horečku atd. atd., byl streptokok A opravdu prokázán.

krapotkin ( 9. prosince 2022 12:22 )

Každá země má holt něco. Británie streptokoka, Česku zase Fialu a jeho tlupu ***amotů.

Zobrazit celou diskusi