„Jsou to už tři roky, ale stále o tom nemohu hovořit,“ řekla Blesk.cz Lenka Langová na akci projektu Rekordy handicapovaných hrdinů, který jejího muže mimořádně ocenil in memoriam. Několik slov o svém milovaném muži raději napsala.

„Stále je těžké uvěřit, že není s námi. Manžel byl v podstatě obyčejný chlap, ale přitom výjimečný! Žil život naplno. Miloval přírodu, rád rybařil. Měl rád společné chvíle na zahradě s kávou či odpoledne i s pivkem. Znal každého „brouka“. A k tomu také vedl naši mladší dcerku Lucii,“ vylíčila Langová.

Nesnášel příkoří

Manžel byl mírumilovný člověk, který ale nesnášel nespravedlnost. „To pak hned začal jednat. A nesnášel podrazy. Pokud však věděl, že se může na někoho spolehnout, byl mu velkou oporou. Zní to jako z filmu, ale opravdu byl takový,“ pokračovala s tím, že by nedopustil, aby se rodině cokoli stalo.

„To také potvrdil onen osudný den, kdy se holýma rukama postavil proti zbrani,“ dodala.Vzpomínky na to, co se stalo, jsou pro ni těžké. „I dnes je to velmi bolestné. Zanechal toho spoustu v našich srdcích a vzpomínkách. Mohu říct, že mi bylo ctí, žít život po jeho boku,“ uzavřela Lenka Langová.

Tělem do dráhy střely

Petr Lang v osudný den doprovázel dceru Lucii na vyšetření do traumatologické ambulance. Shoda náhod tomu chtěla, že se v čekárně potkal s kolegou a pozdější další obětí Petrem Š. (†39). Oba tam byli v osobním volnu, nebyli ozbrojeni, takže nemohli střelcově útoku jakkoliv zabránit.

Když začal Vitásek pálit, stoupl si Lang mezi něj a Lucii, kterou svým tělem chránil. Útočník ho zasáhl těsně pod srdcem, ale dcera zůstala nezraněna. Lang zraněním podlehl. Prezident Miloš Zeman Petrovi Langovi udělil in memoriam státní vyznamenání, a to medaili Za hrdinství.

Mezi nejhoršími vrahy

Ctirad Vitásek (†42) spustil střelbu na pacienty ve fakultní nemocnici 10. prosince 2019. Zemřelo sedm lidí, dva byli zraněni. Vrah se o několik hodin později zastřelil na útěku před policií. Čin byl rozšířenou sebevraždou a prý odvetou zdravotníkům. Vitásek věřil, že má rakovinu a lékaři ho nechtějí léčit.

Šlo o třetí nejhorší masovou vraždu v novodobých dějinách Česka. Více obětí mají Zdeněk Kovář (†63, 8 obětí, Uherský Brod, 2015) a Zdeněk Konopka (56, 11 obětí, Bohumín, 2020).

VIDEO: Dcera Katka (18) s maminkou Kateřinou (54) na pietním aktu k odhalení pomníku obětem Ctirada Vitáska. Byly u toho, když vrah střílel.

Video
Video se připravuje ...

Dcera Katka (18) s maminkou Kateřinou (54) na pietním aktu k odhalení pomníku obětem Ctirada Vitáska. Byly u toho, když vrah střílel. Michal Charbulák

Fotogalerie
48 fotografií