Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rodina z Chaloupek přišla při požáru o střechu nad hlavou: Rodiče zachránil Tomáš (15)

Autor: VaB - 
21. října 2022
18:52

Požár rodinného domku vzal rodině z Berounska úplně všechno. Když v domě začalo hořet, rodiče Ilona s Jaroslavem zrovna spali. V tu chvíli se ale naštěstí vracel domů jejich patnáctiletý syn Tomáš, který maminku s tatínkem zachránil. Neváhal totiž a vběhl do hořícího domu. 

K požáru došlo 2. října letošního roku v Chaloupkách na Berounsku. Na místo okamžitě vyjelo několik profesionálních a dobrovolných jednotek. Na boj s požárem nasadily dva proudy vody a snažily se celý dům rychle uhasit. Nakonec plameny napáchaly škodu za čtyři miliony. Hasičům se podařilo uchránit majetek v hodně jednoho milionu.

Ještě předtím, než na místo dorazila první jednotka hasičů, se hrdinsky zachoval syn Tomáš (15). V osudný den se zrovna vracel z fotbalového zápasu v Praze. „Když viděl, že jejich barák hoří, neváhal a běžel pro rodiče do ložnice. Měl o ně veliký strach. Naštěstí nebyli moc nadýchání kouře a podařilo se mu je vzbudit. Ti v šoku z celé situace vyběhli ven pouze v pantoflích a v pyžamu,“ popisuje známá rodiny Renata na stránkách dobročinné organizace Donio.

Mladý fotbalista zachránil svou maminku Ilonu a tatínka Jaroslava. „Díky bohu se vrátil včas,“ dodala Renata. Dům se ale zachránit nepodařilo, rodina tak přišla o drahocenné věci ale také o vzpomínky. Společně několik let dřeli, aby měli dobré bydlení a zázemí pro své milované děti.

Ten večer bylo navíc kolem pěti stupňů nad nulou a rodině nezůstalo nic. „Nárok na vyplacení pojistky bohužel nemají. Pak následovala další rána ze strany statika, který nařídil zbourání celé zbylé stavby. Tatínek, hlava rodiny, zůstal zdrcený,“ popisuje Renata. K tomu všemu přišel i o materiál na svou obživu, živí se totiž jako řemeslník. Bohužel nebyli pojištěni proti požáru.

Renata se proto rozhodla na Doniu založil sbírku. „Proto Vás v zastoupení těchto hodných lidí žádám o pomoc. A věřte, oni vědí, že krom veliké smůly měli i obrovské štěstí, vždyť jsou živí a zdraví. Pojďme jim tedy společnými silami pomoci, ukázat, že umíme myslet na druhé i v tak těžké době, v jaké se nacházíme,“ doplňuje.

Jedním z dalších iniciátorů je i čtrnáctiletý Šimon, který vyrůstá bez maminky a k Tomášovi jezdil na prázdniny. „Bude-li to jen trochu možné, chtěli by vybudovat nový domov na stejném místě, stejných základech, kde shořel nejen jejich majetek, ale i všechny jejich věci osobního charakteru, ke kterým měli vztah, vzpomínky,“ dodávají společně. Podpořit je můžete zde.

Podle hasičů požár způsobila netěsnost komínového tělesa.

Video  Víte, jak se zachovat při požáru ve vašem bytě nebo domě?  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání