Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dům dobra. Opuštěná budova na Florenci se mění v domov pro válečné uprchlíky

Autor: veef - 
3. března 2022
06:10

Parta nadšenců v čele s realitním makléřem Ilyou Forminykhem před pár dny začala předělávat prázdný dům nedaleko Florence na azylový dům pro válečné uprchlíky z Ukrajiny. Jen za několik dnů dokázali neuvěřitelné věci. V současné době mají už celé čtvrté patro pavlačového domu předělané na pokoje a neúnavně pokračují dál, aby brzy mohli přivítat první mámy a děti, které prchají před ruskou agresí.

Pavlačový dům v ulici Prvního pluku v Praze byl prázdný, a tak se Ilya společně s přáteli rozhodli, že ho předělají na azylový dům pro válečné uprchlíky z Ukrajiny. V budově dříve byly kanceláře a také ateliéry UMPRUM, proto bylo třeba místnosti upravit a předělat tak, aby mohly sloužit jako pokoje, herny nebo třeba kuchyň.

„Dřív tu byli sochaři z UMPRUMu, takže spousta zdí a dveří byla pomalovaná. Abychom to všechno stihli, používáme strojní malování, aby to všechno bylo hezké a čisté. Úplně původně dům sloužil jako kancelářská budova, takže chyběly sprchy a záchody. Čas teď hraje proti nám, ale díky nasazení zdejších lidí se nám daří vše zvládat,“ říká Ilya.

Přízemí domu je zatím asi v nejhorším stavu, proto slouží hlavně jako sklad humanitární pomoci. „Sbíráme a skladujeme zde humanitární pomoc, kterou využijeme jak tady, tak část pošleme na Ukrajinu. Máme skvělý tým dobrovolníků, který to celé koordinuje,“ vysvětluje sympatický chlapík Ilya.

Pavlačový dům disponuje i vnitroblokem, který v současné době vypadá spíše jako mraveniště a sklad zároveň. Forminykh odhaduje, že by tu útočiště mohlo najít až sto uprchlíků, očekávají se především ženy a děti. „Nejhezčí podkrovní místnost jsme předělali na hernu. Navezeme sem knížky a hračky, aby se tu děti cítily dobře. Po sochařích tu navíc zbylo několik tabulí. Věřím, že dětem skvěle poslouží k malování.“

Třicet dobrovolníků zvládlo během pěti dní předělat opuštěný a nevyužívaný dům v dobro. A tak ho i pojmenovali – Dům dobra. „Za neuvěřitelně krátkou dobu jsme vytvořili přístřešek, kde v současnosti už bydlí první lidé, kterým pomohl a dal jim nový domov. Je neuvěřitelné, že je nás tu tolik a že můžeme pomoci tolika dalším lidem. Je neuvěřitelné, že uprostřed existující temnoty zůstáváme ostrůvkem dobra a stále záříme. Je to všechno neuvěřitelné. Všichni, kdo pomáhají, jsou neuvěřitelní,“ napsali dnes na svůj Instagramový profil.

Kdo by měl chuť pomoci, ať už materiálně, nebo i přidat ruku k dílu, veškeré informace včetně přihlásky k dobrovolné spolupráci jsou k nalezení právě na zmiňovaném instagramu. Jsou zde i seznamy věcí, které jsou aktuálně nejvíce potřeba - jako léky, obvazy, dlahy a podobně.

Video  Na cizinecké policii v Olšanské ulici na Žižkově se kvůli registraci přijíždějících uprchlíků tvoří dlouhé fronty. Policisté je v případě potřeby odbavují i po konci pracovní doby. (1. březen 2022)  - David Malík
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa