Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Praha přesune centrum pro ukrajinské uprchlíky. Už ne v knihovně, od pátku se otevře na Vyšehradě

Aktualizováno -
3. března 2022
14:58
Autor: ČTK - 
2. března 2022
19:58

Pražský magistrát plánuje přesunout asistenční centrum pro ukrajinské uprchlíky z centrální pobočky Městské knihovny na Mariánském náměstí do Kongresového centra Praha na Vyšehradě. To by mělo začít fungovat od pátku. V současné chvíli se v budově provádějí nutné úpravy. Nové centrum by mělo být schopno odbavit denně kolem tisícovky uprchlíků. Řešení doporučil pražský krizový štáb. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) dodal, že vedení města přehodnotilo původní plán vytvořit i menší centra a ponechá jen jedno centrální. Magistrát také vytvoří pracovní skupinu pro humanitární pomoc.

V asistenčním centru si lidé prchající před válkou mimo jiné mohou vyřídit potřebné dokumenty a ubytování a dostanou základní humanitární pomoc. V Praze začalo fungovat v úterý a služby zajišťuje i pro Středočeský kraj. V úterý odbavilo zhruba 200 lidí, dnes do něj podle primátora do 15:00 dorazilo 185 uprchlíků, z nichž 41 bylo i ubytováno. „Je to momentálně nejvytíženější krajské centrum,„ řekl. V Praze dnes podle něj cizinecká policie zaregistrovala 1200 ukrajinských uprchlíků.

Prostory na Mariánském náměstí podle primátora nejsou úplně dostatečné pro zajištění péče o děti uprchlíků, i když knihovna pro ně zřídila dětský koutek a dnes i spustila kinosál. Hřib dodal, že krizový štáb debatoval o více lokalitách k přesunu, ale Kongresové centrum vyhodnotil jako nejvhodnější i s ohledem na nedávnou zkušenost, kdy tam magistrát umístil velké centrum pro vakcinaci proti covidu-19.

Město zároveň podle Hřiba ustoupilo od původních úvah vytvořit menší centra v dalších pobočkách Městské knihovny. „Zkušenost ukazuje, že v případě Prahy bude vhodnější model jednoho centrálního,“ řekl. Dodal, že Kongresové centrum Praha by v případě zjednodušení administrativních úkonů mohlo odbavit podobné množství lidí, jako v době očkování, tedy 2000 či více.

Radní Milena Johnová (Praha Sobě) doplnila, že krizový štáb také vyslovil požadavek na přítomnost zaměstnanců úřadů práce v centru. Ideálně by podle ní měli nastoupit už ve čtvrtek. „Sociální pracovníci úřadů úřadů práce jsou nezbytní, osobně mě mrzí, že tam nejsou od začátku a že se tomu musíme věnovat dodatečně,„ řekla. Město také zřídilo pracovní skupinu, kterou povede Johnová a která bude spolupracovat s neziskovými organizaci a hasiči při distribuci pomoci mezi uprchlíky.

Praha pro Ukrajince vyhradila ubytovací kapacity, zatím to podle poptávky z řad uprchlíků nicméně podle Hřiba vypadá, že do republiky přijíždí spíše lidé, kteří za někým jedou a velká část z nich má bydlení zajištěno. Dodal, že v několika dnech očekává vlnu lidí, kteří nebudou mít kam jít. „Podnikáme kroky, aby došlo k navýšení ubytovací kapacity,“ uvedl.

22:03
1. 5. 2024

Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost. Čerstvé zprávy z války na Ukrajině opět přineseme ve čtvrtek ráno, dobrou noc.

22:01
1. 5. 2024

Obrazem: Dělníci kopou nové zákopy, instalují dračí zuby při výstavbě nových obranných pozic ukrajinské armády v blízkosti ruských hranic v Charkovské oblasti.

22:00
1. 5. 2024

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU Illju Vitjuka, vyplývá z dekretu, který dnes zveřejnila Zelenského kancelář. Ukrajinská média minulý měsíc uvedla, že Vitjukova manželka loni koupila luxusní byt v centru Kyjeva.

Zobrazit celý online

Uprchlíci, kteří do metropole přijedou, mohou v Praze i Středočeském kraji využívat veřejnou dopravu zdarma. Do pomoci město zapojilo také domy dětí a mládeže a školy. Budou se starat nejen o vzdělávání, ale i o mimoškolní aktivity dětí. Samosprávy také pro uprchlíky vyhradily ubytovací kapacity, finance z rozpočtu určené na humanitární pomoc a pořádají materiální i finanční sbírky.

Větší kapacita

Oproti zmíněnému centru v ústřední budově knihovny by se podle primátora měla kapacita centra v KCP zvýšit o stovky lidí denně a vyřídit dokumenty tisícovky uprchlíků. „Dřív jsme tam odbavovali v metropolitním očkovacím centru (proti covid-19) něco přes 2000 dávek denně, tak si myslím, že by neměl být problém se ani nyní dostat k těmto číslům,“ řekl Hřib.

Výhodou KCP je, že je přímo u stanice metra C Vyšehrad. Na stejné lince jsou infostánky na hlavním nádraží a na Florenci. U nich lidé dostanou informace, kam mají jet. MHD pak mají uprchlíci zdarma. „Pokud by se tu objevila nějaká velká skupina, pochopitelně bude možný přes operační středisko krizového štábu vyjednat odvoz,“ řekl Hřib.

V městské knihovně za středu den úředníci pomohli 193 lidem prchajícím z Ukrajiny a 53 z nich mělo zájem rovněž o ubytování. „Ve středu odpoledne se nám taktéž podařilo rozšířit kapacity centra do dalších částí knihovny i do stanu na Mariánském náměstí. Tím mohla být personálně posílena i jednotlivá pracoviště,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Video  Na cizinecké policii v Olšanské ulici na Žižkově se kvůli registraci přijíždějících uprchlíků tvoří dlouhé fronty. Policisté je v případě potřeby odbavují i po konci pracovní doby. (1. březen 2022)  - David Malík
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa