Nefalšovaná romantika starých časů na vás dýchne z dnes už zase výstavného domu na návsi v Kostelci nad Vltavou. A právě tato romantika učarovala i jeho současné majitelce Ivě Němcové. „Původně jsme hledali místo, kam bychom mohli jezdit na víkendy. Tehdy jsme našli inzerát na zajímavý dům, který se ale naprosto vymykal tomu, co jsme chtěli. Byl obrovský a od pohledu vyžadoval rozsáhlejší rekonstrukci. V první chvíli jsem ho zamítla. Nicméně se mi o něm v noci zdálo, a tak jsem ho druhý den ukázala mamince, která také sháněla nějaké útočiště mimo Prahu, a bylo rozhodnuto – domluvili jsme si prohlídku,“ vzpomíná majitelka, jak se jí stavba vloudila do snů.

Fotogalerie
17 fotografií

Duch doby

Dům mě okouzlil hned, jak jsme vystoupili z auta. Při skoro hodinové prohlídce jsme jen žasli a téměř na každém kroku na nás dýchl duch doby. Vše zde zůstalo zachované, jen ukryté pod haraburdím a časem omšelé. Rozhodli jsme se tedy, že tak zajímavou nabídku si nemůžeme nechat ujít. K našemu rozhodnutí přispěl i fakt, že v jedné polovině domu byly nájemní byty v poměrně zachovalém stavu. Počítali jsme, že budou po menší renovaci obyvatelné a prostředky z jejich následného pronájmu nám pomůžou s celkovou rekonstrukcí. Tato představa se později ukázala trochu naivní – rekonstrukce byla složitější, ale povedlo se a z bytů se nám podařilo vybudovat apartmány do podoby, v jaké je naši hosté mohou vidět dnes,“ vypráví majitelka.

Současnou podobu dům dostal v roce 1913, kdy tu bydlela rodina Maříkova, která vlastnila v okolí rozsáhlé polnosti a v Kostelci provozovala zájezdní hostinec, obchod s ledárnou, kovárnu, porážku a další. Poslední obyvatelka domu, Eva Maříková, byla úspěšnou československou reprezentantkou a později trenérkou týmu pozemního hokeje. V domě se také narodil kulturní historik Čeněk Zíbrt. „Dům byl před sto lety centrem kulturního dění celé vesnice, a nejen jí. Konaly se zde hostiny, bály, fungovalo tu divadlo, později i kino,“ vypráví majitelka s tím, že na zlaté časy domu chtěli důstojně navázat.

Obtížné začátky

Při rekonstrukci bylo třeba udělat celou novou fasádu, opravit dva propadlé stropy, vyměnit všechna vnější okna, nechat udělat rozvody vody, topení, rozvody elektřiny, obnovit zdi, malby, nové dřevěné schodiště k apartmánům a další. „Například fasáda musela být původní vápenná, v dnešní době však není lehké sehnat jak správný materiál, tak řemeslníky, kteří s ním umějí pracovat. Naštěstí se v okolí našel šikovný truhlář, který udělal všechna nová špaletová okna, a také úžasný osmdesátiletý pan zedník, který si poradil se šambránami a dalšími ozdobami na fasádě.

S částí oprav nám pomáhali i naši známí a kamarádi. Nemohu opomenout obrovskou pomoc a podporu mojí maminky, bez které by rekonstrukce nebyla možná. Nastěhovala se do domu a v těžkých podmínkách v zimě řídila první a nejobtížnější část rekonstrukce. Já tehdy provozovala raw food bistro v Praze, takže jsem pomáhala jen po telefonu a o víkendech. Po půl roce jsem se však do Kostelce stěhovala nastálo s čerstvě narozeným synem a bylo mi jasné, že jednoduché to nebude. V praxi to fungovalo tak, že jsem uspala syna a šla něco brousit nebo lakovat,“ popisuje těžké začátky dnes už spokojená majitelka.

Jsem moc ráda, že se nakonec renovace povedla tak, že se zde cítíme my i naši hosté příjemně, a že jsme pomohli zachovat kousek historie třeba i pro příští generace. Stále je tady ale co budovat a renovovat. Aktuálně by se mi líbila sauna.

Vizitka

Když téměř před čtyřmi lety Iva Němcová jako majitelka úspěšného raw food bistra v pražských Dejvicích hledala víkendové útočiště mimo Prahu, ještě netušila, kam ji osud zavane. Původní představa o malém domečku dostala hned na první prohlídce v Kostelci nad Vltavou trochu jiný rozměr. S pomocí rodiny zde postupně zrekonstruovala secesní zájezdní hostinec s šestnácti místnostmi, včetně původního sálu a výčepu. Podnikání z Prahy přesunula do jižních Čech, kde se dnes v Apartmánech U rybníčku s láskou a péčí stará o své hosty a pořádá jógové víkendy se zdravým jídlem.

Článek vyšel v časopise Blesk Bydlení. V aktuálním čísle se můžete těšit na průvodce výměnou oken krok za krokem nebo tipy, jak zařídit terasu. Časopis zakoupíte v každé trafice, nebo si můžete objednat z pohodlí vašeho domova v našem iKiosku. Poštovné je ZDARMA!

Video
Video se připravuje ...

Ochutnávka z časopisu Blesk Bydlení 07/2022 Czech News Center