Tereza Salte je spoluzakladatelka agentury Elite Bloggers a úspěšná influencerka, kterou asi spíš znáte pod jménem TerezaInOslo. Navíc je trojnásobnou mistryní v gymnastice družstev, jednou v Česku, pak dvakrát v Norsku, kam se odstěhovala za svým mužem Johnem Erikem. Skandinávie je pro ni velkou inspirací dodnes, což se ukázalo i při rekonstrukci domu na okraji Prahy, který s manželem koupili před třemi lety. „Na první dobrou se mi ten dům nelíbil, zejména jeho interiér. Přišel mi moc velký a odrazovalo mě i podnikatelské baroko. John Erik má ale dar, že vidí potenciál ve věcech, které ostatní lidé snadno přehlédnou. Když jsme přijeli na místo, byl nádherný květnový den. Uchvátil mě tady zpěv ptáků a klid, i když je to v Praze. Bylo jasné, že bude nutné hodně věcí předělat, ale to, co jsme změnit nemohli – poloha, velikost pozemku a dostupnost – nám stoprocentně vyhovovalo,“ vysvětluje Tereza, proč se s rodinou stěhovala do domu, který jí původně do oka úplně nepadl.

Fotogalerie
12 fotografií

Práce architektů

S rekonstrukcí manželům pomáhali architekti Radka Valová a David Skořepa ze studia OOOOX. „S Radkou jsme se potkali na schůzce ohledně jiného projektu přesně v den, kdy jsme jeli z prohlídky domu. Byla to taková milá náhoda. O domě jsem jí vyprávěla a ptala se na názor, jestli je možné ho zrekonstruovat, aby moderna vystřídala podnikatelské baroko. Slovo dalo slovo a pustili jsme se do spolupráce. Práce studia OOOOX se nám velmi líbila. Přáli jsme si, aby byl náš dům moderní a jeho interiéry nadčasové a funkční. Práce architektů je promyšlená do posledního detailu. Zároveň mají skvělé dodavatele a nám se líbilo, že budeme moct nechat celou rekonstrukci od A do Z v jejich rukou. Po několika schůzkách, kdy jsme si řekli, jak doma žijeme, co je pro nás důležité, jaké materiály se nám líbí, jaké naopak vůbec ne, jsme viděli první vizualizace, od kterých jsme se odrazili. Měli jsme pár konkrétních přání – dřevo, jednoduchost a funkčnost, ale většinu jsme nechali na nich,“ vzpomíná Tereza.

Snížit účty

Na rekonstrukci si však museli majitelé přes rok počkat. Tehdy je velmi překvapilo první roční vyúčtování za elektřinu, které bylo v řádech několika desítek tisíc korun. K rekonstrukci celého prostředního patra domu, které zahrnuje obývák, kuchyň a chodbu, se tedy přidala výměna starého elektrokotle za tepelné čerpadlo. „Takový nedoplatek už jsme nikdy platit nechtěli,“ říká Tereza Salte. „Dobré reference, mimo jiné i od Johnovy rodiny z Norska, jsme dostali na tepelná čerpadla Daikin, takže když nás firma oslovila s nabídkou spolupráce, neváhali jsme. Potřebovali jsme ale, aby bylo možné čerpadlo napojit na stávající rozvody v domě, aby nerušilo svým hlukem nás ani sousedy a aby také nějak slušně vypadalo.

Nyní už je jasné, že se pořízení čerpadla Daikin Altherma 3 H HT opravdu vyplatilo. Za osm měsíců jeho provozu ušetřila rodina 67 % provozních nákladů. Ale radost majitelům nedělají jen účty za elektřinu. „Celý dům se díky rekonstrukci velmi proměnil a prosvětlil. Zásadní změnou byla především výměna kuchyně a podlahy. Teď nejraději trávíme čas u jídelního stolu, když otevřeme dveře na terasu. A já mám velmi oblíbené místo v kuchyni, kde si ráda připravuji kávu na pákovém kávovaru,“ usmívá se spokojená majitelka.

Článek vyšel v časopise Blesk Bydlení. Zakoupíte ho v každé trafice nebo si ho můžete objednat v pohodlí vašeho domova v našem iKiosku. Poštovné je ZDARMA!

Video
Video se připravuje ...

Ochutnávka z časopisu Blesk Bydlení 05/2022 Czech News Center