Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Další útok proti LGBT+ na Slovensku: Agresivní fotbaloví fanoušci zbili dívku s duhovou stuhou

Autor: štt - 
17. října 2022
14:45

Část slovenské společnosti zůstává otřesena chladnokrevnou vraždou Matúše a Juraje před bratislavským klubem oblíbeným v komunitě LGBT+. Mnozí došli k baru Tepláreň zapálit svíčku, jiní nosí připnuté stužky. Právě duhový symbol se stal záminkou pro agresivní fotbalové fanoušky, kteří v nočním vlaku zmlátili muže a ženu. Útočníci se navíc nestyděli skandovat, že gaybar přijdou znovu vystřílet.

Dvojice, muž a žena, cestovali nočním vlakem do Trnavy. V Bratislavě do vagonu přistoupila skupina fotbalových fanoušků, kteří se vraceli z domácího zápasu. „Na svetru jsem měla připnutou duhovou stužku. Ve vlaku se nacházelo několik Slovanistů, myslím, že jich bylo asi deset. Měli na sobě dresy, šály, takže byli jasně identifikovatelní,“ popsala žena, která si nepřála mluvit přímo na kameru, pro reportéry televizi JOJ.

Když se oba mladí lidé připravovali vystoupit, muži je začali slovně napadat. „Najednou jsem uslyšela, jak jeden z nich křičí, že se chystá znovu vystřílet Teplárnu,“ pokračuje. Jelikož byl čtvrtek, pouhý den po tragédii, žena se naštvala a homofobům vynadala. Skupina se nacházela v jasné přesile a začala být ještě více agresivní.

Mladík dostal facku, ale odvážná žena dopadla hůř. „Dostala jsem kopanec do obličeje,“ popsala oběť, která vyvázla s mnoha modřinami a několika podlitinami kolem oka. Po fyzickém napadení někteří fanoušci začali své agresivní přátele uklidňovat. Naštěstí vlak brzy zastavil a útočníci museli přestoupit do jiného vlaku. Napadení z místa utekli.

„Vámi popisovaný incident nebyl nahlášen žádnému z příslušných krajských policejních ředitelství, kterými vlak s cestujícími projížděl. Policie případ dále vyšetřuje,“ uvedla mluvčí prezidia Denisa Bárdyová. Štáb TV JOJ chtěl vědět, proč oběti útok nenahlásily policii nebo strojvedoucímu. Jako důvod uvedly strach a zkušenost z ignorování útoků na LGBT+ komunitu. Podle poskytnutých informací policie nyní pracuje s kamerovými záznamy z nádraží a z vlakové soupravy.

Vedení Železniční společnosti Slovensko o nenávistném případu nemělo tušení. „Je nám velmi líto, že k takovému incidentu ve vlaku vůbec došlo. Chtěli bychom vyzvat všechny cestující, aby v případě, že sami zažijí nějakou nebezpečnou situaci ve vlaku nebo jsou jejími svědky, okamžitě kontaktovali průvodčího nebo přímo zavolali slovenskou policii,“ uvedl mluvčí ZSSK Tomáš Kováč.

Video  Fanoušci Slovan Bratislava napadli dívku s duhovou stužkou.  - noviny.sk
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání