Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Petr Kellner (†56) havárii vrtulníku přežil: Jeho a průvodce ale zabilo čekání na záchranu

Aktualizováno -
4. dubna 2022
08:58
Autor: VaB - 
4. dubna 2022
07:58

Petr Kellner (†56) a Gregory Harms havárii vrtulníku na Aljašce původně přežili, ukazuje nová zpráva z vyšetřování loňské nehody. Zemřeli ale kvůli dlouhému čekání na záchranu. Jediný, kdo přežil, byl David Horváth. 

K havárii došlo 27. března loňského roku na ledovci Knik na Aljašce. Kellner společně s několika dalšími lidmi podnikal adrenalinový sport heliskiing. Situace se však změnila ve chvíli, kdy pilot s vrtulníkem narazil do ledovce. 

Následovala havárie, kterou původně neměl nikdo kromě snowboardisty Davida Horvátha přežít. Nové zprávy federálního soudu v Anchorage ale ukazují, že Kellner a průvodce Gregory Harms nehodu přežili. 

„Kellner havárii přežil, ale ,zemřel při čekání na záchranu‘,“ píše se v dokumentu, který cituje server adn.com. Harms měl utrpět vážná zranění, ale šanci na přežití měl. V dokumentech se ale nepíše nic o tom, jak dlouho po nehodě žili. 

Seděl v sedačce zasypán sněhem

David Horváth jako jediný nehodu skutečně přežil. Podle serveru seděl celou dobu ve své sedačce a byl zasypán sněhem. Následně se k němu dostali záchranáři z národní gardy a vyprostili ho po šesti hodinách od nehody. 

Problém byl zřejmě v tom, že nikdo netušil, že vrtulník spadl. Záchranáři se o nehodě dozvěděli asi o dvě a půl hodiny později a až poté spustili záchrannou akci. Přeživší po nehodě ležel několik dní v tamní nemocnici ve vážném stavu, přišel o všechny prsty na levé ruce. 

Nehodu kromě Kellnera a Harmse nepřežil pilot Soloy Zachary Russell (†33), průvodce Sean McManamy (†38) Francouz Benjamin Larochaix (†50). 

Podle vyšetřovatelů vrtulník manévroval v nízké výšce nad terénem, následně se zřítil asi o 900 stop níže. Tragédie si nakonec vyžádala pět mrtvých. 

Video  Jak zemřel Petr Kellner? I po roce jsou příčiny zřícení vrtulníku nejasné.  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání