Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Marcina připravili o hlavu a hodili ho do Labe: Policie se snaží vyřešit osm let starý pomníček

Autor: VaB - 
3. dubna 2022
16:00

Před osmi lety našli u zdymadel v Dolních Beřkovicích policisté bezhlavé tělo. Jak zjistili, šlo o Marcina Jaroslawa Balu (†42), občana Polska. Ze své domoviny utekl kvůli kriminálním deliktům. Na Mělnicku ho ale někdo brutálně zavraždil. Policie dodnes případ nevyřešila, naději vkládají do speciálního kalendáře.

Musel to být šílený pohled. Krajští kriminalisté ke zdymadlům v obci Dolní Beřkovice v okrese Mělník vyjížděli 15. dubna 2014. Na místě bylo jen tělo bez hlavy, k tomu všemu bylo navíc ve vodě skoro až měsíc. Tohle vše jim hned ze začátku stěžovalo vyšetřování.

Nařízená soudní pitva následně potvrdila, že se muž stal obětí vraždy, totožnost ale v tu dobu stále neměli. V tom jim pomohly až otisky prstů. A ty ukázaly, že jde o Marcina Jaroslawa Balu (†42), který pocházel z polského města Gdaňsk.

Tamní policie ho vyšetřovala a podezírala z toho, že ukradl šperky a finanční hotovost. Ze své domoviny do České republiky utekl ve chvíli, kdy mu polští policisté byli na stopě. Česko znal dobře, zejména také Prahu, kam nepravidelně dojížděl. Naposledy ho ale viděli 20. března téhož roku v bytě v pražských Strašnicích, od té doby nic.

„Bylo zjištěno, že při svém posledním pobytu v Praze muž často používal jízdní kolo, a to jak při přepravě po Praze, tak k výletům po okolí. V době nálezu těla byl oblečen ve sportovním oděvu černé barvy a trekových bot, z čehož lze usuzovat, že před smrtí mohl cestovat na svém jízdním kole, které se nepodařilo najít,“ popisovala tehdy policistka Marcela Pučelíková.

Od vraždy už uplynulo dlouhých osm let a policisté stále nemají pachatele. A proto zřejmě dávají svou naději i do policejního kalendáře. Ten vznikl díky kriminalistům Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování.

Kalendáře neputují ale do prodeje pro občany, nýbrž do všech věznic v Česku. Odsouzení mohou totiž o případech cokoliv vědět, jakákoliv informace je pak pro policisty cenná a užitečná.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání