„V den toho zkoušení jsem seděl v té třídě a on ho zkoušel celou hodinu. Rozhodně to nebyl výkon na pětku. Doslova ho u té tabule ponižoval,“ uvedl podle informací serveru TN.cz na sociálních sítích jeden ze studentů. Dokonce uvedl, že způsob výuky zesnulého pedagoga byl na hraně šikany a deptání. „Nechci říct, že by si tohle zasloužil, ale všichni jsme tušili, že se způsobem jeho výuky přijde nějaký ma**r, kterému to bude jedno,“ popsal žák.

Serveru TN.cz se podařilo sehnat i několik dalších výpovědí studentů. Všichni ale chtěli zůstat v anonymitě. Jeden z učňů učitele Jana K. jako pohodáře neviděl „Rozhodně to pohodář nebyl. Chlapce opravdu zkoušel celou hodinu, to je pravda,“ řekl TN.cz. „Učitel fakt pohodář nebyl!“ přidal se další student. Údajně si na Jana K. stěžovalo více studentů, ale nikdo je nevyslechl.

Ředitel učiliště Karel Dvořák to ale vidí jinak. V den útoku na web školy napsal: „Napadení nebylo předvídatelné. Napadený kolega byl pedagogem s velkým P, s žákem nikdy nebyly problémy a ze strany školy nebyly porušeny žádné bezpečnostní předpisy,“ uvedl ředitel.  

Kontrola České školní inspekce

Česká školní inspekce přitom v poslední inspekční zprávě z dubna 2020 po kontrole označila za slabou stránku učiliště mimo jiné nesystematické a nedůsledné řízení činnosti výchovného poradce a školního metodika prevence ve vztahu k žákům ohroženým školní neúspěšností a absenci strategie předcházení školní neúspěšnosti.

Přesný důvod, proč devatenáctiletý učeň Jaroslav vraždil, ale zatím ví jen on sám. Nyní je ve vazbě, kam ho v sobotu poslal Obvodní soud pro Prahu 4 z toho důvodu, aby nemohl utéct nebo nepokračoval v páchání trestné činnosti. Policisté Jaroslava obvinili z vraždy, hrozí mu trest ve výši 12 až 20 let. 

Video
Video se připravuje ...

Zadržení studenta (19) podezřelého z útoku na učitele v Ohradní ulici. (31. března 2022) Policie České republiky

Video
Video se připravuje ...

Zadržení studenta (19) podezřelého z útoku mačetou na učitele 

Video
Video se připravuje ...

Útočník zabil na pražské škole učitele mačetou. (31. března 2022) Blesk.cz - David Malík

Fotogalerie
90 fotografií