Bezvládné tělo svého muže objevila Ivana K., která je na učňáku zástupkyní ředitele. „Měla kabinet hned vedle, o přestávce za ním zašla. Bylo ale už pozdě. Viděla ho tam v tratolišti krve,“ popsal Blesku Herbert Konečný z Českého svazu jógy, jehož předsedou byl právě Jan K.

Jeho život měl podle přátel tři pilíře – rodinu, školu a právě jógu. Mimo aktivní cvičení se věnoval i přednáškám a s manželkou o ní napsali několik knih. Na 1. olympijských hrách v józe skončil na 11. místě.

Milovali umění

„Měl tři děti, dvě dcery a syna. S rodinou hodně cestoval, za uměním jezdili do Vídně nebo do Francie. Na výlety jezdil i se svými studenty. Byl už sice v důchodovém věku, ale učení ho velmi naplňovalo,“ popsal Konečný. Na tom, že byl skvělý učitel, se shodují i jeho studenti, mluví o něm jako o nekonfliktním pohodáři.

Pomsta za zkoušku

Tragédie se odehrála ve čtvrtek před polednem na Středním odborném učilišti v Ohradní ulici v Praze 4.  Podezřelý, jímž by měl být student třetího ročníku, vytáhl mačetu na učitele fyziky přímo v jeho kabinetu ve čtvrtém patře školy. Za vším měla stát nepovedená zkouška, přes kterou se nemohl přenést.

Útočník měl vyznamenání

Čin studenta nedokáže pochopit učitelka Blaženka Benešová. „On byl hrozně hodný. Minulý rok dostal vyznamenání, pochvalu za vzorné chození do školy. Nikdy nebyl agresivní. Já vůbec nechápu, co se muselo stát, že mu takto přeskočilo,“ uvedla pro server iDnes.cz. Ta s ním den před tragédií mluvila a spíše se obávala, aby student neublížil sám sobě. Na škole podle ní studovalo i jeho dvojče.

Při dopadení měl nůž

Útočník na místě činu zbraň nechal a utekl. Po zhruba hodině ho policisté dopadli v 11 kilometrů vzdálených Dolních Břežanech u Prahy. „Seděl v autě na místě spolujezdce. Při zadržení byl u něj nalezen nůž,“ řekl mluvčí policie Jan Rybanský. Proč byl na místě spolujezdce, nechtěl z taktických důvodů sdělit. Pod vlivem alkoholu ani drog však nebyl.

Ředitel: Pedagog s velkým P

„Napadený kolega byl pedagogem s velkým P. S žákem nikdy nebyly problémy a ze strany školy nebyly porušeny bezpečnostní předpisy,“ napsal na webové stránky školy ředitel Karel Dvořák.

Čin si připravoval?

„K napadení došlo až den po údajném studijním neúspěchu. Učeň si přinesl sečnou zbraň a napadl učitele beze svědků v kabinetu. Nasvědčuje to tomu, že si čin připravoval. Studijní proces neproběhl tak, jak předpokládal, a to v něm vyvolalo zlost a pocit práva na odplatu. Podle způsobu útoku a volby zbraně se domnívám, že jeho myšlení se již dříve zabývalo právem řešit spory násilím a právem trestat,“ popsala psycholožka Radana Rovena Štěpánková.

Blesk Víte, že...

Policie zahájila trestní řízení. Mluvčí Městského státního zastupitelství Aleš Cimbala řekl, že nelze k případu poskytnout bližší informace.

Video
Video se připravuje ...

Zadržení studenta (19) podezřelého z útoku mačetou na učitele 

Fotogalerie
65 fotografií