Útočník poté, co učitele napadl mačetou v jeho kabinetě ve čtvrtém patře školy, z místa činu utekl. Podle informací Blesku vyskočil z okna v šatně u tělocvičny. Ihned po něm začala pátrat stovka policistů a kriminalistů i vrtulník, zadržet se ho podařilo zhruba hodinu po útoku v Dolních Břežanech. Policisté teď zveřejnili video ze zadržení.

Je na něm vidět mladíka v kožené bundě, který sedí v autě, ne ovšem za volantem, ale na místě spolujezdce připoutaný pásem. Policisté přistoupí k autu a otevřou dveře. „Dobrý den, dejte ruce před sebe. Nehýbejte se. Jak se jmenujete?“ ptají se podezřelého.

Ten dává ruce před sebe a odpovídá. „Máte u sebe nějakou zbraň?“ chtějí dále vědět policisté, načež muž odvětí, že má nůž, a začne si sahat do kapsy u bundy. Policisté ho znovu upozorní, aby nechal ruce před sebou. „Dejte si ruce za hlavu, pravou nohu dejte ven a vystupte. Žádné rychlé pohyby, ruce za hlavu,“ vyzývají ho. Student následně dle jejich pokynů vystoupí a pak policisty naviguje, kde má nůž uložen. „Levá kapsa u bundy,“ je slyšet na záznamu. Policisté mu pak nasazují pouta.

Mladíka pak kriminalisté v kukle převezli do cely předběžného zadržení, byly zahájeny úkony trestního řízení. 

„Chovali se, jak měli“

První náměstek nového policejního prezidenta Martina Vondráška Tomáš Lerch, který do čtvrtka šéfoval pražským policistům, v pátek k události uvedl, že oznámení o jednání pachatele spustilo řízený, nacvičený mechanismus napříč všemi složkami Integrovaného záchranného systému. „Prvosledová hlídka dorazila na místo během velmi krátké chvíle, následně ostatní kolegové. Postupovali tak, jak jsme v minulosti cvičili. I ze strany školy bylo vidět, že žáci procházeli preventivními projekty. Chovali se tak, jak v tu chvíli měli, a bez problémů spolupracovali s policií,“ popsal.

Policejní prezident Vondrášek k tomu připomněl, že po teroristickém útoku v Bruselu z března roku 2016 zřídila česká policie pracovní skupinu Podpora, která systémově řeší ochranu 600 měkkých cílů, mezi něž patří i školy. Policisté také prošli speciálním výcvikem. Vondrášek pražské policii poděkoval za to, že útočníka dokázala do hodiny zadržet, a osazenstvu učiliště za jejich chování, díky němuž neměl čin další následky.

Fotogalerie
63 fotografií