„Mohu potvrdit, že policisté s kriminalisty prověřují incident napadení jednoho ze zaměstnanců školy, který se stal v odborném učilišti v ulici Ohradní,“ potvrdil Blesku policejní mluvčí Jan Rybanský krátce po poledni.

Později policisté potvrdili, že pachatel útočil mačetou, obětí je učitel školy, který na místě zemřel. „Vyjížděli jsme k případu napadení, které bylo způsobeno mačetou. Zranění byla vážná, pacienta se záchranáři pokoušeli oživovat, po dlouhých minutách však zemřel,“ uvedla mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

K napadení došlo nikoliv ve třídě, ale na chodbě ve čtvrtém patře školy. Útočník na místě zbraň odhodil a utekl, podle Rybanského oknem. „Nyní po něm usilovně pátrá několik stovek policistů. Do pátrání je nasazený i vrtulník,“ uvedli policisté krátce před jednou hodinou.

Útočil student?

Později potvrdili, že se útočníka podařilo zadržet. „Kriminalisté 19letého studenta podezřelého z tohoto činu zadrželi v Dolních Břežanech. Nebyl pod vlivem alkoholu ani drog. Celý incident se stal v kabinetě o přestávce. Kriminalisté pracují s hlavním motivem, že za činem je pravděpodobně spor mezi učitelem a žákem,“ uvedl Rybanský odpoledne s tím, že muž byl zadržen zhruba 60 minut po útoku.

 „V době incidentu bylo ve škole zhruba 150 studentů, policisté vytvořili bezpečný prostor za školou, kde se o ně starali. Po incidentu tito žáci odešli buď domů, nebo si šli pro věci do školy a pak domů,“ dodal Rybanský.

Ředitel školy Karel Dvořák pro ČTK řekl, že útočníkem měl být údajně student školy. „Byl to náš vyučující, dlouholetý pedagogický pracovník. A údajně to byl náš student (který na učitele zaútočil),“ uvedl Dvořák. „Víc nevím,“ dodal.

Kriminalisté na místě vyslechli řadu svědků, kteří tragédii viděli na vlastní oči. 

K útoku se vyjádřil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Útok ve škole je černou můrou každého učitele, rodiče, žáka. Bohužel se jeden takový dnes odehrál v Praze. Upřímnou soustrast pozůstalým. Policie dělá maximum pro dopadení vraha,“ napsal na twitteru ministr vnitra Vít Rakušan. Podle pražského radního pro školství Víta Šimrala (Piráti) je škola vyklizena. „Se zaměstnanci i žáky pracují psychologové. Je to obrovská tragédie, vyjadřuji upřímnou soustrast celé rodině,“ dodal.

Video
Video se připravuje ...

Útočník zabil na pražské škole učitele mačetou (31. března 2022). Blesk.cz - David Malík

Fotogalerie
51 fotografií