V případu bylo zahájeno trestní řízení, uvedl v pátek ráno Aleš Cimbala, mluvčí Městského státního zastupitelství, které si vyhradilo podávání informací. „S ohledem na krátkou dobu od zahájení trestního řízení nedisponuji informacemi, které by bylo možné uveřejnit,“ řekl Blesku. Informace podle něj bude možné poskytnout zřejmě až během víkendu. Nesdělil, zda policie v případu někoho obvinila.

Devatenáctiletý útočník ve čtvrtek přišel do školy s jediným cílem, a to pomstít se za známku nedostatečná. Tou ho ohodnotil den před útokem matematikář Jan K. Na učitele student zaútočil mačetou ve čtvrtém patře školy v jeho kabinetu. Krátce po útoku zraněného učitele viděl Jiří Freund, jeho kolega. „Šel jsem z výuky, výtah je přesně naproti jeho kabinetu. Jeho manželka, která má kabinet vedle, byla nějaká sehnutá. Kolem něho byl velký koláč něčeho, až poté jsem se dozvěděl, že jde o krev,“ vylíčil učitel pro CNN Prima News. „Myslel jsem, že jí utekl oběd. Pak jsem se podíval ještě jednou a viděl jeho, měl celý obličej od krve a nehybně ležel,“ popsal Freund. 

Freund svého kolegu Jana K., který mimo jiné byl od 90. let i předsedou výkonného výboru Českého svazu jógy, popsal CNN Prima News jako příjemného člověka, který učil matematiku stejně jako on. Naposledy ho viděl ve středu. „Zrovna mi říkal, že je tu nejpřísnější učitel. A já řekl, že taky nejsem žádný ‚lidovkář‘, také sázím pětky. Jinak bych žáky nedonutil, aby se učili. Jinou možnost, aby se na učivo podívali a nepropadli, nemáme,“ řekl. Na Jana K. zavzpomínal také ředitel školy. „Mraky kluků dotáhl k závěrečným zkouškám i maturitě, byl to vynikající pedagog,“ uvedl. „Byl to skvělej chlap,“ popsal zase školník Milan Hanzálek. 

Utekl oknem

Student, který podle policistů útočil, podle slov školníka pro Události na ČT1 utekl oknem v šatnách. Mačetu, kterou měl zabít učitele Jana K., nechal na místě činu. Policistům se ho podařilo dopadnout zhruba hodinu po útoku, a to v Dolních Břežanech. Policejní mluvčí Jan Rybanský uvedl, že nebyl opilý ani pod vlivem drog. Poté, co útočníka policisté vyslechli, převezli ho v kukle do cely předběžného zadržení. 

Fotogalerie
69 fotografií