Útok se odehrál ve čtvrtek krátce před polednem. Policejní mluvčí Jan Rybanský uvedl, že k němu došlo ve čtvrtém patře, podle studentů školy nejspíš v kabinetě. „Bylo to přímo pod námi, ale neslyšeli jsme nic. Mělo se to stát v kabinetě, křik jsme neslyšeli. Byla zrovna přestávka, byli jsme v kabinetu u paní učitelky, když přišli kluci s tím, že učitel leží na zemi celý od krve. Pak jsme šli do třídy, sedli jsme si tam a zamknuli se,“ popsal novinářům jeden ze studentů. „Policisté pak přišli a vzali si nás, ať jdeme. Šli jsme za školu, přijely tam autobusy, dostali jsme deky,“ dodal.

Podle Tomáše a Honzy, kteří chodí do prváku, útočil student ze třetího ročníku. Podle svých slov byli v době útoku v témže patře, kde k němu došlo, jen o dvě třídy vedle. „Šli jsme právě do učebny a slyšeli učitele, jak volá záchrance a říká něco s mačetou. Báli jsme se, ale už je to v pohodě. Pak byla chvilku panika, zašli jsme do třídy, zamkli jsme se s učitelem. Seděli jsme v lavicích a pak se koukali z okna na průběh situace. Seděli jsme tam tak hodinu, pak přijelo hodně policistů,“ popsali, co se ve škole dělo.

„Byl to pohodář“

Učiteli, který zemřel, bylo podle nich kolem šedesáti let a učil technické kreslení. „Pana učitele jsme znali, byl to pohodář, vždy nám odemykal třídu. Nebyl konfliktní, vždy hezky pozdravil, byl příjemný,“ uvedli o svém kantorovi.

Další studenti o učiteli hovořili také v superlativech, útočníka prý ale neznali, věděli jen, že chodil do třeťáku. „Útočníka jsem viděl jen párkrát na chodbě, to je vše,“ uvedl další učeň.

Útočník po napadení na místě mačetu nechal a utekl, pátrala po něm stovka policistů a vrtulník. Policisté ho našli zhruba po hodině, podle informací Blesku v Dolních Břežanech.

Video
Video se připravuje ...

Útočník zabil na pražské škole učitele mačetou (31. března 2022). Blesk.cz - David Malík

Fotogalerie
37 fotografií