Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hromadná nehoda na dálnici D5: Srazilo se 36 aut! Milionová škoda u Žebráku

Aktualizováno -
21. ledna 2022
13:17
Autor: VaB, ČTK - 
20. ledna 2022
11:44

Na dálnici D5 u obce Žebrák došlo k hromadné nehodě. Zřejmě vlivem hustého sněžení a kluzké vozovky se ve směru na Prahu srazilo 36 automobilů. Záchranná služba povolala pozemní posádky a na pomoc vzlétl i vrtulník letecké záchranné služby. Ta zároveň vyhlásila i traumaplán. Nehoda si naštěstí vyžádala jen šest zraněných. Odklízecí práce trvaly asi 11 hodin, složky IZS dálnici zprůjezdnily asi ve 22:20. Policisté uvedli, že při nehodě vznikla škoda bezmála 11 milionů korun.

Na dálnici D5 u Žebráku na Berounsku havarovalo ve čtvrtek před polednem 20 osobních a 16 nákladních aut. Při hromadné srážce se zranilo šest lidí, z toho dva utrpěli středně těžká zranění. Podle policie na nehodě mělo podíl sněžení a prudký vítr v kombinaci s nedodržováním bezpečné vzdálenosti. Nehoda se stala ve směru na Prahu, ale provoz uzavřela v obou pruzích.

Ve směru na Plzeň byla dálnice neprůjezdná do 16:00. Ve směru na Prahu se provoz po odklizení havarovaných aut a ošetření vozovky obnovil ve 22:20, tedy 11 hodin od nehody.

Šestatřicet aut se srazilo na 33. kilometru dálnice D5. Příčiny nehody policisté nadále vyšetřují. Podle policejní mluvčí Vlasty Suchánkové nelze vyloučit, že na vině jsou i zhoršené povětrnostní podmínky. "Tou dobou se přes střední Čechy přehnala sněhová vánice, může to mít rovněž vliv," uvedla Suchánková.

Při hromadné nehodě se zranilo šest lidí. Záchranná služba vyhlásila traumaplán, který se vyhlašuje u událostí s větším počtem zraněných. Zraněné záchranná služba přepravila do hořovické nemocnice, pražské nemocnice Motol a Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Dva z nich letěli do Prahy vrtulníkem. "Hasiči ze Slaného přistavili na místo evakuační autobus, kde se mohou lidé z nehody ohřát," sdělila po nehodě ČTK mluvčí hasičů Tereza Fliegerová.

S likvidací následků nehody pomáhali hasiči s těžkou technikou. Podle informací hasičů u některých vozů unikaly provozní kapaliny. V půl sedmé večer se podařilo vyprostit všechny osobní automobily. Nákladní vozy pak hasiči odtahovali spolu s odtahovými službami ke kraji vozovky, aby se mohl povrch dálnice vyčistit. Obnovení provozu na Prahu prodlužovalo zhoršení povětrnostních podmínek, protože před půl osmou večer začalo opět výrazně sněžit. Kolem 20:00 ještě podle policie zbývalo odklidit sedm havarovaných vozů, před 22:00 už policie zveřejnila fotografii z odtahu posledního nákladního vozu.

Kvůli přistávání záchranářského vrtulníku byl provoz v místě nehody ve směru na Plzeň přerušený do 16:00, kdy byl obnoven nejprve jedním a zhruba o tři hodiny později i druhým pruhem. V opačném směru zůstávala dálnice uzavřená, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl očekával obnovení provozu kolem půlnoci.

Dopravu na objízdných trasách podle policejní mluvčí musela místy řídit policie. V některých částech se vytvářely kolony a řidiči hledali i jiné trasy.

Video  Hromadná dopravní nehoda na dálnici D5  - Tomáš Hubka
Video se připravuje ...

ptacek5 ( 21. ledna 2022 11:08 )

souhlas

ptacek5 ( 21. ledna 2022 11:07 )

No řidič především nekřičí, ale konstatuje a to, že to nahrává mi přijde víc než "hyenózní". A když jsem to video sledovala, tak mi teda fakt přišlo, že ani jeden z řidičů nejel zrovna pomalu. Zažila jsem bílou tmu 26. 12. loňského roku. Jeli jsme všichni po dálnici cca 60 a kupodivu protože byl svátek a nebyly skoro žádné kamiony, tak se nic nestalo. Jenom jeden jediný kamion a ten nás v tom hnusu předjížděl. Všechno je o lidech.

Matos7 ( 21. ledna 2022 09:55 )

Redaktor blesku se dnes v poledne probudil. Skvěla zpráva

sasapropIeskal_cvoka ( 20. ledna 2022 18:13 )

Já si to nemyslím, já vím VŠECHNO a šéfa ŘSD znám osobně!

sasapropIeskal_cvoka ( 20. ledna 2022 18:12 )

36 NEZODPOVĚDNÝCH blbečků

To je DOST!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání