Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Smrt maminky Izabely (†30) po odmítnuté interrupci: Klečela na zemi a zvracela, popsala svědkyně

Autor: rc - 
6. listopadu 2021
19:03

Na operačním stole zemřela úspěšná a krásná kadeřnice Izabela S. Třicetiletá máma, která na svět měla přivítat druhého potomka, zemřela v nemocnici v polském městě Pszczyna. Žena zřejmě zemřela na septický šok poté, co lékaři odmítli provést interrupci, i když měl plod genetickou vadu a maminku ohrožoval na životě. Doktor čekal, až plodu přestane tlouct srdce. Případ Izabely šokoval polskou veřejnost a národ začal protestovat proti rozhodnutí Ústavního soudu, které de facto postavilo potraty mimo zákon. Pacientka, která s Izabelou sdílela v nemocnici pokoj, uvedla, že pokud by lékaři zasáhli, Izabela by žila.

Izabela S. pocházející z polského města Pszczyna měla s manželem přivítat druhého potomka. Manželé už vychovávali devítiletou dceru a užívali si rodinného života. Třicetiletá Izabela vedla úspěšný kadeřnický salón ve městě a o zákaznice neměla nouze. Těhotenství probíhalo dobře a Izabela byla v péči lékaře a ředitele nemocnice v Pszczyně Marcina Leśniewskiho.

Praskla jí voda

Ovšem 20. září se necítila dobře. Podle informací zpravodajského webu Fakt.pl kvůli komplikacím nenavštívila svého ošetřujícího lékaře, ale obrátila se na jiného gynekologa, který jí doporučil hospitalizaci v nemocnici, kam nakonec druhý den nastoupila. Tam přišla špatná zpráva. „Při příjmu do nemocnice byly u plodu diagnostikovány vrozené vady,“ uvedla právní zástupkyně rodiny Jolanta Budzowská s tím, že Izabele ve 22. týdnu praskla voda.

Měla horečky 

Mluvčí nemocnice pro zpravodajský web Onet.pl uvedla, že na ženu neustále dohlížel zdravotnický personál a její stav byl stále monitorován. Nicméně pro zmíněný web promluvila pacientka, která s Izabelou sdílela pokoj a její svědectví se rapidně liší od prohlášení mluvčí.

Izabela prý měla vysoké horečky a její stav se neustále horšil. Porodní asistentky na její stav měly reagovat tím, že je jen nachlazená. Izabelin stav byl podle svědkyně alarmující, a tak spěchala pro asistentky, aby trpící mamince pomohly.

Dali jí kapačky

„Jen porodní asistentky se šly podívat, jestli má opravdu tak vysokou teplotu. Pak se vrátily na ošetřovnu a vrátily se s kapačkami a léky na snížení teploty. Porodní asistentka pak řekla, že se Izabela musela někde nastydnout,“ popsala hororové chvíle v nemocnici. Izabela však tvrdila, že to rozhodně není nachlazení, ale že cítí, že s ní něco není v pořádku. Podle Budzowské o svých obavách  měla psát svým blízkým. „Byly to pro ni traumatické chvíle,“ shrnula.

Odmítli vyjmout plod

„Zemřelá během svého pobytu v nemocnici ve zprávách zaslaných rodinným příslušníkům a přátelům uvedla, že podle informací, které jí lékaři poskytli, zaujali zdravotníci vyčkávací postoj a upustili od vyprázdnění děložní dutiny, dokud plod neodumře, což dávala do souvislosti s platným zákonem omezujícím možnosti legálního potratu,“ uvedli příbuzní ženy v prohlášení. Tuto verzi potvrzují i slova svědkyně.

Stále bilo srdce

„Slyšela jsem, že dětské srdce bije, a proto nemohou nic dělat. Iza pro mě jako lajka přišla na oddělení v dobrém stavu. Poté se její stav začal zhoršovat,“ dodala pacientka. „Říkala, že se pořád cítí špatně. Doktor jí řekl, že nevidí nic znepokojujícího. V noci klečela na zemi a zvracela,“ dodala s tím, že jí personál řekl, ať jde zpátky do postele, jelikož ostatní pacienti potřebují klid.

„Další den jsem zjistila, že Iza zemřela. Pro mě je to šokující, ostudné, mohla být naživu. Kdyby lékaři zasáhli, kdyby o ni bylo postaráno. Zůstala sama,“ uzavřela s tím, že Izabela prý celou dobu říkala, že nechce zemřít, jelikož má stále pro koho žít. Budzowská uvedla, že Izabela zemřela na operačním stole při císařském řezu. Případem se zabývají příslušné úřady.

VIDEO: Polky jezdí za potraty i do Česka. Legálně se jich v Polsku provede jen okolo tisícovky ročně

Video  Polky jezdí za potraty i do Česka. Legálně se jich v Polsku provede jen okolo tisícovky ročně  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Uživatel_5343846 ( 6. listopadu 2021 19:54 )

Škoda zbytečně zmařeného života matky. Neberu Polákům jejích víru, ale ve jménu Božím nechat zemřít mladou ženu je zvrhlost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání