Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

„Volnost, rovnost, interrupce.“ Polky pochodovaly za právo na potrat

Autor: ČTK - 
4. března 2018
22:16

Asi dvě tisícovky žen s barvitými transparenty pochodovaly dnes Varšavou na obranu práv žen, s důrazem na právo na umělé přerušení těhotenství, které je v katolické zemi s konzervativní vládou velice přísně omezeno. "Svobodu volby místo teroru!" hlásal jeden z transparentů.

„Interrupce není policie. Vzájemnou pomoc, a ne systémové násilí,“ znělo podle listu Gazeta Wyborcza hlavní heslo 19. ročníku asi tříhodinového pochodu v centru hlavního města. Organizátorky v předvečer akce ujišťovaly, že nejde jen o potraty, ale i o sociální zabezpečení, hospodářskou nerovnost či sociální vyloučení migrantů, postižených, nezaměstnaných a lidí pracujících na dočasné smlouvy.

Karikatury politiků a prelátů

Na demonstraci přišly nejen feministky, ale i celé rodiny. Pochod zahájil pěvecký sbor revolučními písněmi ve feministické verzi. „Volnost, rovnost, interrupce,“ skandoval dav.

V průvodu se objevily také karikatury politiků a prelátů, kterým Polky vděčí za to, že nemají na interrupce nárok, a to včetně bývalých prezidentů Lecha Walesy, Aleksandra Kwaśniewského a Bronislawa Komorowského. „Děkujme jim, protože díky nim tu dneska jsme,“ znělo z tlampačů dvojsmyslně.

Polský interrupční zákon nyní dovoluje potrat, pokud těhotenství ohrožuje zdraví nebo život matky nebo když je důsledkem znásilnění či incestu. Pro další zpřísnění protipotratového zákona se vyslovuje vlivná katolická církev i nynější konzervativní vláda. Její předloňský pokus o fakticky úplný zákaz interrupcí ztroskotal právě na odporu Polek, které masově vyšly do ulic nejen ve velkých městech.

Zobrazit celou diskusi