Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Můj život se rozpadl na kusy!“ Polka měla donosit zdeformované dítě, potrat jí zrušili

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
9. února 2021
13:25

Umělé ukončení těhotenství kvůli poškození nebo vývojovým vadám plodu porušuje ústavu, chránící lidský život - a to i v případě, že není šance na přežití novorozence. K takovému závěru loni v říjnu dospěl polský Ústavní soud. Polsko má tak vůbec nejpřísnější interrupční zákon v Evropě, gynekologům, kteří by se ženám snažili nějak pomoci, a těhotným Polkám hrozí za porušení normy až tři roky ve vězení. A například Anie (30) z Varšavy termín potratu zrušili. Připomeňme, že justiční orgán tvoří převážně soudci nominováni vládní konzervativní stranou Právo a spravedlnost (PiS).

Pro Polky rozhodnutí znamená, že musí porodit i zdeformované dítě, mnohé ženy se cítí být zahnané do kouta a nevědí, co dělat. V takové situaci je i třicetiletá Ania z Varšavy, která měla jít původně na potrat 28. ledna. Den před zákrokem ale dostala SMS zprávu, že se potrat ruší a že dítě bude muset donosit a porodit, a to i přestože lékařská komise rozhodla o tom, že plod je výrazně geneticky poškozený.

Polka: Nejtěžší rozhodnutí v životě

„Můj život se rozpadl na kusy. Nejdřív jsme týdny čekali na diagnózu, až se naplnil ten nejčernější scénář, a teď mě zbavili možnosti volby,“ prohlásila Polka pro magazín Wysokie Obcasy.

„Bylo to nejtěžší rozhodnutí v mém životě, nejhorší zkušenost, je to bolest, kterou nemohu srovnat s ničím jiným. Jen proto, že jsem se vědomě rozhodla pro potrat, to nesnižuje utrpení, které prožívám. A skutečnost, že jsem byla zbavena možnosti rozhodovat o sobě a svém vlastním životě, je více než krutá,“ uvedla Ania, která přiznala, že se rozhodla odjet do Nizozemska a jít na potrat tam.

Ania zdaleka není jediná, v podobné situaci jsou a bohužel budou stovky, ne-li tisíce Polek. „Stala se hanebná věc… Pravděpodobně s tím nesouhlasí žádný normální člověk,“ reagovala na zákon oblíbená polská herečka Renata Dancewiczová pro web Wirtualna Polska.

Mezi kritiky verdiktu nejvyššího polského justičního orgánu se zařadil i Evropský parlament či nevládní organizace Amnesty International (AI). Ta argumentuje, že zákaz ohrozí zdraví žen tím, že potraty zažene do ilegality nebo přinutí ženy cestovat za interrupcemi do zahraničí. „Místo toho přispějí pouze k poškození zdraví žen tím, že zahánějí potraty do ilegality nebo nutí ženy cestovat do zahraničí, aby se dostaly k potratové péči, kterou potřebují a na kterou mají právo,“ uvedla podle agentury AP přední poradkyně AI Esther Majorová.

Potraty v Polsku

Na vady plodu připadalo přibližně 98 procent legálních interrupcí, kterých bylo předloni 1110, připomněla agentura AP. Některé Polky tvrdí, že raději nebudou mít vůbec děti, pokud přijdou o možnost přerušit těhotenství v případě závažných vad plodu.

Na jejich stranu se postavil polský ombudsman. „Stát chce dále omezit jejich práva, riskovat jejich životy a odsoudit je k utrpení. Proti tomuto útoku se staví občanská společnost,“ prohlásil Adam Bodnar, který je nezávislý na nynější vládě.

Rozhodnutí ústavního soudu již na podzim vyvolalo hromadné protesty, nicméně verdikt začal platit až nyní - poté, co vláda ve středu 27. ledna judikát i s odůvodněním nálezu zveřejnila ve sbírce zákonů. Od nynějška mají být legální už jen potraty z důvodu ohrožení života či zdraví matky, anebo pokud je těhotenství důsledkem znásilnění či incestu.

Video  Polky jezdí za potraty i do Česka. Legálně se jich v Polsku provede jen okolo tisícovky ročně  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...