Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zeman se za nepravdy v televizi přeci jen bude omlouvat sám? Ústavní soud úskok odmítl

Aktualizováno -
9. února 2021
12:45
Autor: ČTK - 
9. února 2021
10:25

Za výrok prezidenta Miloše Zemana o bývalém poradci Zdeňku Šarapatkovi se nemělo omlouvat ministerstvo financí, odpovědnost nese Zeman jako soukromá osoba. Nepravdivý výrok nesouvisel s výkonem prezidentské funkce. Vyplývá to z úterního nálezu Ústavního soudu (ÚS), který vyhověl stížnosti ministerstva a vrátil spor k Obvodnímu soudu pro Prahu 1. Nález je dostupný na webu soudu. Ministerstvo nález označilo za potvrzení svého postoje. Advokát Hradu Marek Nespala se chce nejprve důkladně seznámit s obsahem.

Prezident v listopadu 2017 v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost. Šarapatka ale odešel z úřadu vlády v době, kdy byl Zeman premiérem, po dohodě.

Za nepravdivá slova se na základě verdiktu, který ÚS v úterý zrušil, omlouvalo ministerstvo financí, protože prezidenta nelze přímo zažalovat za výrok, který souvisí s výkonem jeho funkce. Podle verdiktu šlo o nesprávný úřední postup, za který nesl zodpovědnost stát zastupovaný ministerstvem financí.

ÚS se v nálezu soudce zpravodaje Josefa Fialy nezabýval pravdivostí posuzovaného výroku, ale pouze tím, zda souvisel, anebo nesouvisel s prezidentskou funkcí. Pro hodnocení prezidentových výroků stanovil konkrétní kritéria. Vždy bude záležet na časovém kritériu, tedy zda výrok zazněl během funkčního období prezidenta, na kritériu fóra, tedy kde a za jakých okolností výrok zazněl, a na kritériu obsahu.

„Ústavní soud rozhodl spravedlivě a nález, že za lži prezidenta nezodpovídá Česká republika, má svoji logiku. Ale soudili jsme se s lhářem tři roky a teď jsme zase na začátku. A kdovíkde bude Zeman za další roky, než se dočkám nového rozsudku. Spravedlnost má zjevně čas,“ uvedl pro Blesk Zprávy Šarapatka.

Ústavní soud: Výrok nesouvisel s hradní agendou

Sporný televizní pořad byl sice prezentován jako rozhovor s prezidentem, nicméně tvrzení o Šarapatkovi žádnou souvislost s hradní agendou nemělo, konstatoval ÚS.

„Posuzovaný výrok vyznívá tak, že Miloš Zeman popisuje svou aktivitu v době dávno v minulosti, tj. před svým ustavením do úřadu prezidenta, přičemž ani samotná tato aktivita nemá s výkonem prezidenta nic společného. Souvislost s činností prezidenta republiky tak dána není,“ stojí v nálezu.

Ministerstvo podle ÚS muselo omluvou odčinit újmu, za kterou ale neměl nést odpovědnost stát, ale Zeman jako soukromá osoba. Jde o právní názor, který bude pro obvodní soud závazný při novém projednání kauzy.

Video  Blesk Podcast: Koronavirus posvítil na papaláštsví českých politiků, říká sociolog  - Blesk
Video se připravuje ...

Jaronovaku ( 9. února 2021 13:07 )

Neschopní se většinou vyhazují dohodou. Je to pro obě strany jednodušší. Jeden nemá napsáno, že byl vyhozen pro neschopnost a druhý to nemusí dokazovat. Pán má dost drzosti to popírat. No má na to právo. Příště je netřeba pána šetřit!

Michal Snobl ( 9. února 2021 12:57 )

stemik: zajisté souhlas. Náš pán préézident by rád Kokeše viděl i na hradě,už jim určitě chystají slavobránu na Mírově.

jajas ( 9. února 2021 12:19 )

Ty taky víš houbelec, o jaký pracovní poměr tady šlo nebo nešlo. Z pracovního poměru výpověď dohodou dát nejde. Tam se prostě ukončí pracovní poměr k nějakému datu a basta. Dohoda zase může být ukončena výpovědí a to i bez uvedení důvodu. Jinak věřím, že pokud někdo nechtěl Šarapatku shodit, tak ani důvod raději neuváděl. Takže obě strany ví, o co šlo a jak to přesně bylo a nějaké "možná, třeba, plané plky, měl dostat..."si oba můžete někam strčit, chytrolíni.

ingmarie ( 9. února 2021 11:43 )

Že se Zeman za ty roky nepoučil, že nemůže žvanit neustálé osobní urážky , neověřené bláboly a vědomé lži. Už by mu mohlo dojít , že tady nežijí jenom pologramotné ovce, kterě si nechají všechno líbit.

strejda777 ( 9. února 2021 11:15 )

"Prezident v listopadu 2017 v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost. Šarapatka ale odešel z úřadu vlády v době, kdy byl Zeman premiérem, po dohodě." Je mi jasné, že termín tzv."odešel po dohodě" klidně může znamenat, že Šarapatka byl neschopný, tak se dohodli, že odejde. Nemyslím si, že v nějaké dohodě o odchodu z funkce bylo přímo použito slovo "pro neschopnost".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa