Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tři roky od kruté smrti psovoda Tomáše (†41): Smutný nářek psa Dokyho zněl jako dojemné sbohem

Autor: VaB - 
22. října 2021
13:25

Už jsou to tři roky, co zkušeného psovoda Tomáše Procházku (†41) zákeřně zastřelil afghánský voják. Kolegové si připomínají smutné výročí. Jeho belgický ovčák Doky po příletu na letiště do Kbel truchlivě naříkal ve chvíli, kdy stál vedle rakve s Tomášem. Dojemný okamžik si všichni zapamatovali.

Tomáš Procházka (†41) se narodil v Prachaticích 19. srpna 1976, vystudoval střední odbornou strojní školu jako strojní mechanik, několik let se živil jako zámečník a svářeč. V roce 2002 se z něj ale stal voják z povolání a pracoval jako řidič.

Hned o rok později absolvoval svou vůbec první zahraniční misi při 7. polní nemocnici v Iráku. Několik let fungoval jako instruktor. Na svou další misi do Kosova v rámci 12. kontingentu Armády České republiky se vydal jako starší psovod.

Když nebyl na misi, působil na Veterinární základně v Brandýse nad Labem. Během své kariéry, kdy pracoval i jako učitel psů v centru vojenské kynologie v Chotyni, vycvičil několik desítek psů.

Osudová mise

Psal se srpen 2018 a Tomáš se vydal na zahraniční misi do Afghánistánu. Společně s ním letěli i dva psi – Doky a Bred. Po několika měsících ale došlo k tragédii, když ho po ozbrojeném konfliktu smrtelně zranil afghánský voják. Nic už mu nepomohlo. Tomáš vydechl naposledy 22. října 2018 přímo na základně Šindád v provincii Herát. Rakev s ostatky společně se dvěma psy byla o dva dny později letecky převezena na základnu v pražských Kbelích.

Nářek smutného Dokyho

Doky, jeden ze dvou psů, stál s jiným vojákem po boku u rakve svého pána zahalené českou vlajkou. Po příletu bylo vidět, že je ze ztráty svého páníčka špatný. Ostatně byli jedno tělo a jedna duše. Jeho nářek se ozýval přes celé letiště.

Nervózně poskakoval kolem rakve a srdceryvně kňučel. Smutnému okamžiku byl přítomen prezident Miloš Zeman i ministr obrany Lubomír Metnar (ANO). Přímo z místa to okomentovala poslankyně Jana Černochová, která na sociálních sítích napsala, že poprvé v životě slyšela ovčáka plakat a „viděla nejvěrnější bytost na světě chránit rakev“.

Zvykání si na nového pána

Doky byl specialistou na vyhledávání výbušnin jak ve volném, tak i uzavřeném prostoru. Dokonce byl tak dobře vycvičený, že uměl pracovat sám a bez psovoda. 

Ihned po příletu putovali psi do Centra vojenské kynologie na hradě Grabštejn, kde museli podstoupit 28denní karanténu. Poté začal výcvik, během kterého si zvykali na nového páníčka. „Zvykání na nového psovoda trvá pět až sedm dnů. Důležité ale je, aby byli se zvířetem sehraní. A to může trvat dva týdny nebo měsíc. Potom ale půjde o plnohodnotné služební psy, kteří klidně budou moci jet i na další mise,“ vysvětlil před třemi lety Blesku bývalý náčelník centra, plukovník ve výslužbě Josef Růžička.

Podle něj se navíc psi se ztrátou svého páníčka vyrovnávají vesměs dobře. Doky má už nového psovoda, Petra Bečku. Už tehdy věděli, že výcvik jim zabere dlouhou dobu. Přilnuli k sobě natolik, že si ho bral i domů.

Obvinění za smrt vraha?

Prezident Zeman Tomáše Procházku in memoriam ocenil Medailí Za hrdinství a povýšil ho do hodnosti štábního praporčíka. Vyznamenání převzal jeho otec, kterého doprovodil psovod i pes Doky.

Nedlouho po smrti psovoda se objevilo podezření, že se čeští a američtí vojáci měli podílet na smrti jeho údajného vraha - Afghánce Vahidulláha Chána (†19). Vojáci ho Afgháncům předali v bezvědomí a později zemřel. Jeho tělo neslo podle otce známky mučení.

Vojenská policie v červnu roku 2019 obvinila čtyři lidi. O několik měsíců později ale státní zastupitelství stíhání zrušilo. Ministr obrany Metnar  ale už dříve možný podíl českých vojáků na smrti odmítl.

Video  Pes Doky na Hradě a metál pro jeho mrtvého pána. Podívejte se, co dojalo Vladislavský sál  - abl
Video se připravuje ...

bullshit ( 22. října 2021 19:26 )

sakra - předběhl jsi mne, chtěl jsem napsat to samé. Vše bylo naprosto k ničemu, stálo to životy a obrovskou hromadu peněz. Pak v Tescu vybírají dvacky na děti - svět je nějak naruby

Andrea CZ ( 22. října 2021 18:25 )

Ten pes má větší inteligenci než dva zde komentující...

priserak77 ( 22. října 2021 15:26 )

A jak se ukázalo, tak byla smrt našich vojáků úplně zbytečná. Díky USA.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání