Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Děla od Francouzů za 8,5 miliardy: Metnar dostal souhlas s nákupem ještě před volbami

Aktualizováno -
13. září 2021
15:50
Autor: ČTK, sova - 
8. září 2021
14:45

Nová děla pro českou armádu koupí ministerstvo obrany od francouzské firmy Nexter Systems za 8,52 miliardy korun s DPH, informoval dnes vládu ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Ministr to uvedl na twitteru. Většinu děl zkompletuje v Česku holding Czechoslovak Group (CSG), který dodá podvozky Tatra a pancéřové kabiny. Smlouva s výrobcem by měla být uzavřena ještě do konce září, sdělil ČTK Petr Sýkora z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Cena zakázky je oproti původním předpokladům asi o 40 procent vyšší, důvodem je podle dřívějšího vyjádření ministerstva například inflace nebo zdražení surovin.

Obrana od společnosti Nexter zakoupí 52 samohybných houfnic CAESAR. Ve výzbroji české armády nahradí děla DANA, které neodpovídají požadavkům NATO na dostřel i na ráži, kterou spojenci používají.

Samohybná houfnice CAESAR Samohybná houfnice CAESAR | Nexter Systems

Francouzského výrobce ministerstvo oslovilo přímo a nevypisovalo výběrové řízení. Při svém postupu využívá výjimku ze zákona o zadávání veřejných zakázek na nákup vojenského materiálu. Při výběru ministerstvo posuzovalo výrobky osmi možných dodavatelů, do finálního zvažování se dostalo také slovenské dělo Zuzana. Podle dřívějších informací byla francouzská nabídka levnější i technicky výhodnější.

Ministerstvo původně chtělo smlouvu na nákup děl podepsat do konce loňského roku, termín byl kvůli jednáním o ceně a dalším náležitostem smlouvy posunut. Původní předpoklady hovořily o ceně asi šest miliard korun včetně DPH, tedy asi 105 milionů korun za jedno dělo.

Nexter nakonec předal ministerstvu nabídku, která byla o 60 procent vyšší. Důvody navýšení měly být inflace, zvýšení cen surovin nebo přesun výroby do Česka. 

Podařilo se domluvit i na munici a zapojení domácích firem

Předsedkyně výboru Jana Černochová (ODS) potvrdila, že Metnar výbor informoval o připravenosti nákup nových děl a protiletadlových systémů podepsat. Na dotaz novinářů označila za chybu, že ministerstvo neaktualizovalo posudky, které stanovily původní cenu pořizovaných děl, a výsledná částka zakázky tak bude vyšší. „Na druhou stranu považuju za důležité, aby se ta akvizice dotáhla do konce,“ poznamenala. Problém vidí právě v zastaralém ocenění, cenu podle ní také navýšily další požadavky, které obrana na doporučení armády měla. „Aby to bylo nadčasové, aby to odpovídalo tomu, že chceme mít vybavení pro naši armádu na několik dalších let, aby nebylo nutné něco opět dokupovat a měnit,“ podotkla.

S firmou Nexter se podle Metnara podařilo domluvit i na výrobě munice a na zapojení domácího obranného průmyslu. Právě výroba munice byla jedním z posledních témat, na kterém nebyla mezi ministerstvem obrany a francouzskou společností shoda. Zástupci české firmy STV Group si na jednání s firmou Nexter v létě stěžovali. Podle Metnara se jednání podařilo dokončit. „Munice se bude vyrábět v Česku,“ řekl.

Zapojení českého průmyslu požadovala obrana nejméně ve výši 40 procent. Na zakázce se chce podílet řada firem, podvozky by měla dodávat kopřivnická Tatra, munici chtěla vyrábět právě STV Group ve spolupráci s pardubickou Explosií. Pejšek uvedl, že podmínka čtyřicetiprocentního zapojení českého průmyslu bude splněna. „To přinese pro stát a armádu vysokou míru bezpečnosti dodávek a zároveň nové příležitosti pro domácí průmysl,“ dodal.

Zdenek ( 14. září 2021 18:20 )

Obrana chce pořídit nová děla za šest miliard z Francie. Nynější houfnice si armáda nechá v rezervě - 4.6.2020 - 6 miliard za 52 del .... a dne 8,5 miliard korun !!??!!

Praha - Ministerstvo obrany chce koupit nová děla pro armádu od francouzské společnosti Nexter. Za 52 děl Caesar by mělo zaplatit asi 6 miliard korun. ČTK to v rozhovoru řekl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

!! Obrana při nákupu využije výjimku ze zákona o zadávání veřejných zakázek na nákup vojenského materiálu. !!

aaaaa, zase ZAKAZKA tesne pred V O L B A M A --- takze zae muzeme pocitat s P R U S V I H E M jako Pandury - Byl pátek 12. května 2006. Do parlamentních voleb, v nichž ČSSD těsně prohraje s ODS, zbývá 20 dní. Premiér Jiří Paroubek se za účasti šéfa Úřadu vlády Ivana Přikryla schází se zástupci agentury Crane Consulting Andrejem Surňakem a Jiřím Kryšpínem.

Ti mají jeden velký cíl: dotáhnout úspěšně do cíle vyjednávání s českou vládou o nákupu 199 obrněných transportérů Pandur za více než 20 miliard korun. Za 27 dní slaví úspěch - smlouva s firmou Steyr, výrobcem pandurů, je podepsána.

!!! Kühnl podepsal miliardový nákup transportérů
9. června 2006
Ministr obrany Karel Kühnl podepsal krátce po poledni smlouvu na dodávku 199 obrněných transportérů Pandur. Jde o největší tendr v historii české armády. Rakouské zbrojařské firmě Steyer zaplatí 24 miliard.


Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky konané ve dnech 02.06. – 03.06.2006 !!!!

muelo e TO hasit ne 199 ks Panduru - CO BY TIM DELALA Armada CR - ODS TO zachranovala a objednalo se jen 107 ks Panduru

wenzel trousil ( 14. září 2021 13:31 )

Rad bych vedel komu HaWloidi hodlaji vyhlasit zase valku...? Pritom na zniceni Ceske kotliny i jejich kanony dnes vystaci jedna stredni raket­ka..­.Prav­da,,,na Nemce i Polaky je treba dat bacha ale ti si prece nebudou napadat svouj protektorat...

Michal Snobl ( 13. září 2021 20:04 )

To zas nakupují dary těm šmoulum do Afghánistánu?

MAMKA2316 ( 9. září 2021 13:23 )

Kupte české dany 2 a drony a nic jiného nepotřebujeme mimo propuštěni as 50% generálu a pracovníku ministerstva ????

PetPet ( 8. září 2021 22:23 )

Nahlašuji, poprvé a ráda.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa