Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Řád Bílého lva dostane i Bohdalová, Kellner a Remek. Osud ceremoniálu je ale nejistý

Aktualizováno -
22. října 2021
14:45
Autor: tsv, ČTK - 
22. října 2021
09:32

Ačkoli bude letošní ceremoniál k předávání státních vyznamenání s nejvyšší pravděpodobností odložen, o nominovaných má prezident Miloš Zeman jasno. Na seznamu oceněných se podle serveru iDnes objeví herečka Jiřina Bohdalová, Řád Bílého lva I. třídy měl posmrtně dostat i podnikatel Petr Kellner, což podle informací Blesku stále platí.

Bohdalová dostala ocenění od prezidenta již v roce 2013, kdy si na slavnostní ceremoniál přišla pro Medaili za zásluhy. Tentokrát povýší na nejprestižnější udělovaný řád v Česku.

Nejvyšší státní vyznamenání by měl letos podle MfD získat také první československý kosmonaut Vladimír Remek, který se v březnu 1978 stal prvním kosmonautem pocházejícím z jiné země než tehdejšího Sovětského svazu a Spojených států amerických. V letech 2014 až 2018 byl Remek českým velvyslancem v Rusku. Na Řád bílého lva ho navrhla Sněmovna.

Ocenění za hrdinství by měl získat velvyslanec v Afghánistánu Jiří Baloun. Zeman ho slíbil ocenit za jeho podíl na letošní evakuaci českých diplomatů a afghánských spolupracovníků z Kábulu.

Medaili Za zásluhy by podle MfD měl získat zakladatel továrny na dorty Marlenka Gevorg Avetisjan či psychiatr Jan Cimický. Stejné ocenění může podle deníku očekávat předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása, dramaturg a člen rady ČTK Pavel Foltán, muzikant Karel Vágner, textař Pavel Žák či vinař Miloš Michlovský a in memoriam by jej měl dostat i zesnulý ekonom Michal Mejstřík.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček dříve oznámil, že Zeman in memoriam udělí medaili Za hrdinství štábní praporčici Michaele Tiché, která zemřela na zahraniční misi na Sinaji po pádu vrtulníku. 

Video  „Tykali jsme si.“ Zeman udělí Kellnerovi Řád Bílého lva.  - Blesk
Video se připravuje ...

O ocenění Kellnera pak promluvil Zeman v dubnu v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech. Podnikatel byl podle něj prospěšným pro Česko. „Znal jsem Petra Kellnera poměrně dobře, tykali jsme si. Považoval jsem ho za nejúspěšnějšího českého podnikatele, ale i člověka, který prospěl České republice,“ řekl v pořadu Zeman.

Tehdy uvedl, že Kellner také dostane Řád Bílého lva, MfD tvrdila, že má obdržet medaili Za zásluhy. Podle Blesku nicméně platí u Kellnera Bílý lev.

Loňští kandidáti stále čekají

Letos by se mělo dostat i na jednotlivce, kteří si pro řád měli přijít už minulý rok. Ceremoniál byl loni zrušen kvůli pandemii koronaviru. Ocenění si podle prezidenta vysloužil epidemiolog Roman Prymula, který několik měsíců působil jako ministr zdravotnictví, a zesnulý zpěvák Karel Gott.

„Kromě jiných tento řád dostanou Karel Gott, jako hvězda české populární hudby, Prymula jako nejlepší epidemiolog, který potlačil první vlnu epidemie, a samozřejmě jako hvězda podnikání Petr Kellner,“ doplnil Zeman v pořadu. To, že zpěvák získá ocenění in memoriam, Zemana podle vlastních slov strašně mrzí.

Původní termín nevyjde

Kvůli špatnému zdravotnímu stavu prezidenta se ceremoniál posune z 28. října na pozdější datum. Pokud ovšem Zeman nerozhodne jinak. To včera prohlásil hradní kancléř Vratislav Mynář během tiskové konference na Pražském hradě.

Pro odložení termínu předávání se vyslovil i premiér Andrej Babiš a předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. „Stále se ale čeká na rozhodnutí hlavy státu,“ řekl ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš.

Staroduchodce ( 3. listopadu 2021 18:41 )

Staroduchodce ( 31. října 2021 14:07 )

Skuteční hrdinové, předně bojovníci ve 2.svět. válce už došli, dakže si příjdou na své baviči minulého režimu, tj. i tanečnice Ant. Novotného na stranických sedánkách (volné zábavy?).

bullshit ( 22. října 2021 16:16 )

Nebo také z klobouku

bullshit ( 22. října 2021 16:14 )

Já bych si z dovolením vzal.....Já bych si z dovolením také vzal...Já bych si z dovolením vzal.... ( Cimrman - Dlouhý, Š a B )...

bullshit ( 22. října 2021 16:12 )

Jsou dva druhy, jeden druh je bohatě dotován

Zobrazit celou diskusi