Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Se Zemanem v nemocnici byl bez respirátoru i jeho „anděl“. Co víme o blondýně u lůžka?

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
22. října 2021
05:00

Prezidenta Miloše Zemana hlídá u lůžka opět „anděl“ z Lán. Žena, která doprovázela hlavu státu a jeho bodyguardy v létě s člunem k rybníku v Novém Veselí, ale vyměnila bílý plášť za žlutý svetr. Na jednotce intenzivní péče byla 14. října u toho, když Zeman podepisoval dokument o svolání ustavující schůze nové Poslanecké sněmovny. Ani ona, stejně jako Zemanův kancléř, tajemník či šéf Sněmovny, ale neměla při ústavním aktu respirátor ani ochranný oblek. Nedodrželi tak pravidla nastavená ve vojenské nemocnici, což řeší i hlavní hygienička ministerstva obrany.

V létě byla jedinou ženou mezi sedmi muži. Fotografové Blesku ji zachytili ve skupině bodyguardů, kteří dopravují prezidenta Miloše Zemana na vozíku k rybníku v Novém Veselí. Hlava státu si chtěl užít pravidelnou projížďku ve svém žluto-modrém člunu Challenger.

Ona šla tehdy v bílém tričku a bílých kraťasech v žabkách a slunečních brýlích. „Když má na sobě někdo něco bílého, tak to neznamená, že je to ošetřovatelka,“ konstatoval napřed letos v červenci prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, aby pak upřesnil: „Jde o paní, která pracuje na zámku v Lánech a má na starosti běžný každodenní provoz.“ Fakticky tedy hospodyně.

Nyní je ta samá dáma prezidentovi na blízku opět. Odhalilo ji video, které až po týdnu od natočení zveřejnil ve čtvrtek hradní kancléř Vratislav Mynář. Stála u lůžka prezidenta Zemana, když za ním přišel na jednotku intenzivní péče s kancléřem Vratislavem Mynářem tehdy ještě jako šéf Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). „Bílý anděl“ ale oblékl do nemocnice tentokrát žlutý svetr.

„Je to paní, která se stará o pana prezidenta, třeba když je v Lánech,“ potvrdil identitu dámy ze Zemanova pokoje Blesk Zprávám Vondráček.

Nad Milošem Zemanem stála dáma se spojenýma rukama a sledovala, jak prezident podepisuje dokument ke svolání ustavující schůze Sněmovny.  

„Znáš německé přísloví? Zeit gewonnen, alles gewonnen?“ řekl Zeman směrem k Vondráčkovi. Což v překladu znamená: Získán čas, získáno všechno. Ve svém díle Vladař to uvedl italský filozof a politik Niccolò Machiavelli.

Zeman tak komentoval, že podepsal svolání Sněmovny na nejzazší možný termín – tedy 8. listopadu, kdy by se poslanci a poslankyně sešli tak jako tak i bez jeho přičinění, protože to nařizuje zákon.

Úsměv a poděkování dámy ve žlutém svetru

Prezidentova ošetřovatelka se Zemanovu přísloví zasmála, stejně jako všichni ostatní. Hradní kancléř po té ukazuje dokument na video, Zemanův šéf sekretariátu Jaroslav Hlinovský pak říká Vondráčkovi „to je vaše.“ A ukazuje směrem k dokumentu, který si ještě bere stranou kancléř Mynář.

Zemanova ošetřovatelka na to říká směrem k Vondráčkovi „Děkujeme“. Stále má přitom ve žlutém svetru ruce spojené.

Video  Mynář ukázal veřejnosti Zemana v nemocnici na videu, podepsal Vondráčkovi dokument  - Blesk - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Návštěva bez roušek

Všichni přítomní, tedy ošetřovatelka, Hlinovský, Mynář i Vondráček, přitom porušují základní pravidla pro přítomnost na tak závažném nemocničním oddělení, kterým je jednotka intenzivní péče. Nikdo neměl nasazenou roušku nebo respirátor, ani ochranný oblek.

„Pro všechny návštěvy v ÚVN jsou nastavena hygienická a epidemická pravidla, tak abychom zamezili nákaze covid-19. Informujeme o tom jak na webových stránkách, tak u všech vstupů do lůžkových oddělení,“ potvrdila porušení pravidel Blesk Zprávám mluvčí vojenské nemocnice Jitka Zinke.

„Informujeme i piktogramy tak, aby to každý pochopil. Návštěvy by měly být 100% vybavené respirátory. Pravidla v tomto případě tedy nebyla dodržena,“ dodala mluvčí.

Vedení nemocnice navíc o takové návštěvě vůbec nevědělo. „Proto jsme se ohradili proti takovému způsobu návštěvy,“ připomněla Zinke pro Blesk Zprávy, že o návštěvě u prezidenta, byť šlo o šéfa Sněmovny a Zemanovy blízké spolupracovníky, nevěděl ani šéf nemocnice a prezidentův ošetřující lékař Miroslav Zavoral.

„Doporučujeme, aby se všechny návštěvy, bez rozdílu, kdo je pacientem, informovaly, zda je vhodná doba pro návštěvu, jestli není doba hygieny, nejsou prováděná různá vyšetření, nebo pacient nespí. Návštěvy nezakazujeme, naopak jsme rádi, když to může povzbudit nemocného, ale je potřeba k tomu přistupovat lidsky, zejména s ohledem na stav každého pacienta,“ upřesnila pravidla pro návštěvy na odděleních Zinke.

Porušením covidových pravidel už se začala zabývat hlavní hygienička ministerstva obrany.

Video  CELÝ BRÍFINK: Oslavy 28. října na Hradě budou odloženy, přiznal Mynář. Změnit to může jen Zeman  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Vondráček: Prezident prostě hůř slyší 

„V respirátoru jsem přišel, možná i na to by byly důkazy, ale pan prezident mi špatně rozuměl. Prostě hůř slyší, a tak jsem si po dohodě sundal respirátor, aby mně viděl na ústa a aby mně rozuměl, když jsem mu něco říkal,“ zdůvodnil pro Blesk Zprávy Radek Vondráček fakt, proč neměl na zveřejněných záběrech u Zemanova lůžka alespoň zakrytá ústa a dýchací cesty.

Někteří politici kritizovali zveřejnění videozáznamu s hospitalizovaným prezidentem. Podle šéfa hnutí STAN Víta Rakušana je video velice nedůstojné. „Pokud bylo cílem videa potvrdit, že Miloš Zeman má kolem sebe charakterově velmi křivé osoby, tak mohu konstatovat, že byl úkol splněn,“ komentovala video například šéfka TOP 09 a kandidátka na předsedkyni Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Zveřejněné informace prezidentovy kanceláře podle předsedy ODS a kandidáta koalice SPOLU na premiéra Petra Fialy nic nemění na situaci a dalším postupu. Do 8. listopadu nejsou žádné aktivní kroky prezidenta nezbytné, pro případnou aktivaci článku 66 bude podle něj rozhodující zpráva nemocnice na začátku listopadu.

Média za poslední týden prezidentská kancelář pozvala na Hrad již potřetí. Na první konferenci manželka hlavy státu Ivana Zemanová řekla, že prezident podstupuje léčbu, která si vyžádá čas. Média požádala o trpělivost a potřebný čas, aby měl možnost nabrat sílu. Mynář v pondělí kritizoval kroky předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), který si vyžádal z ÚVN predikci vývoje prezidentova zdraví.

Video  Vystrčil po zprávě od lékařů: Prezident není schopen práce, prognóza je nejistá  - Blesk - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Hradní tiskové konference bez otázek

Ani na jednom setkání s médii nebyly umožněny dotazy a nebyly zveřejněny podrobnosti o zdravotním stavu prezidenta. Mynář řekl, že prezidentská kancelář bližší informace o zdraví prezidenta zveřejnit nemůže. Situaci srovnal s hospitalizací bývalého prezidenta Václava Havla, kdy podle něj také KPR o zdravotním stavu hlavy státu neinformovala a pokud tak někdo činil, tak lékaři.

Mluvčí vojenské nemocnice nevyloučila, že ošetřující lékař Miloše Zemana a ředitel nemocnice Miroslav Zavoral vystoupí v nejbližších dnech s novým prohlášením.

Video  Prezidentův lékař Zavoral: Zeman má patřičnou péči, více říci nemohu 
Video se připravuje ...

Prezidentská kancelář mezi tím ruší další program Miloše Zemana. V předvečer státního stvátku 28. 10. se nesetká s diplomatickým sborem a na neurčito je také předložený slavnostní ceremoniál na Pražském hradě u příležitosti předávání státních vyznamenání. 

E M ( 23. října 2021 00:47 )

Musí být hodně zklamaní , když šílí kvůli rouškám, to mne ale udivuje proč ten rambajs, když nás očkování chrání, jak tvrdí, když nás do něj nutí, a předpokládám že všichni tam přítomní očkování jsou.... tak proč ten rambajs. Teda leda by to s tím očkováním bylo jinak.

agent ( 22. října 2021 18:37 )

nic není jednodušší jak tvůj malej mozeček

miroslava13 ( 22. října 2021 16:41 )

miroslava13 ( 22. října 2021 16:38 )

pro Boha! Proč je hospodyně u podpisu prezidenta na listině ke svolání sněmovny???? Co se to v naší zemi děje? Mynář bez prověrky, hospodyně a možná kamarádka Zemana???? Děs!!!!

nespokojeny ( 22. října 2021 15:51 )

Hrad čelil kritice, která nebyla úplně spravedlivá. Pokud si prezident Miloš Zeman nepřeje o svém zdravotním stavu informovat, nemohli s tím zaměstnanci Hradu nic dělat. V pořadu CNN Prima NEWS Co Čech, to politik! prohlásil advokát Tomáš Sokol.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa