Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vondráček řekl, proč si u Zemana sundal respirátor. A Mynář to schytal od Babiše i Pekarové

Aktualizováno -
21. října 2021
17:23
Autor: ČTK, vei - 
21. října 2021
16:50

Končící šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) řekl Blesk Zprávám, že si respirátor na návštěvě v nemocnici u Miloše Zemana sundal kvůli tomu, že mu prezident špatně rozuměl. Po zveřejnění videa z nemocničního pokoje přišla totiž smršť kritiky za to, že Vondráček, hradní kancléř Vratislav Mynář ani nikdo další neměli ochranné prostředky. Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky informoval premiéra Andreje Babiše (ANO), že schůze Sněmovny bude pravděpodobně svolána prezidentem Milošem Zemanem na 8. listopadu. Babiš to ve čtvrtek uvedl na dotaz ČTK. O návštěvě předsedy Sněmovny Radka Vondráčka u prezidenta hospitalizovaného v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) nepadlo ani slovo, doplnil.

Mynář při čtvrtečním prohlášení novinářům řekl, že jej Zeman pověřil ještě před hospitalizací 10. října, aby připravil podpisovou listinu svolávací zasedání nové Sněmovny. Prezident podle něj zároveň rozhodl o Vondráčkově přítomnosti při podpisu listiny a uložil kancléři vše připravit. Mynář dále řekl, že ve středu 13. října o Zemanově rozhodnutí informoval Babiše. Pražský hrad zároveň zveřejnil video, na kterém Zeman 14. října mimo jiné za přítomnosti Vondráčka a Mynáře v nemocnici svolání Sněmovny podepisuje.

Video  Mynář ukázal veřejnosti Zemana v nemocnici na videu, podepsal Vondráčkovi dokument.  - Blesk - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Vondráček: Video není z celé schůzky

Mrzí mě, že se musejí ukazovat videa, když třetí nejvyšší ústavní činitel se někam dostaví a odsvědčí nějakou skutečnost, a že jsem tedy zažil týden dehonestace a zpochybňování toho a že jsem lhář a že jsem se snad měl dopouštět nějakého protiprávního jednání. Můžu být rád, že to video vůbec vzniklo,“ uvedl Radek Vondráček pro Blesk Zprávy.

„Teď zase koukám na televizi a marně hledám někoho, kdo by řekl: ‚Tak se Vondráčkovi asi trochu křivdilo.‘ Nejsem ale plačka a nebudu si na to stěžovat. To video ale prostě potvrzuje v podstatě pomalu doslovně to, co jsem se snažil popsat, když jsem dával jednotlivá vyjádření a rozhovory. Včetně toho německého citátu, za který si mě dobírali. Video není z celé schůzky, ta začínala dřív a končila o trochu později,“ dodal Vondráček.

V respirátoru jsem přišel, možná i na to by byly důkazy, ale pan prezident mi špatně rozuměl. Prostě hůř slyší, a tak jsem si po dohodě sundal respirátor, aby mně viděl na ústa a aby mně rozuměl, když jsem mu něco říkal,“ dodal ke skutečnosti, že ani jeden z návštěvníků nemá u Zemana na lůžku ochranu respiračního ústrojí.

Vondráčkova návštěva vyvolala kritiku

Babiš ve čtvrtek ČTK napsal, že schůzka s Mynářem trvala zhruba 15 minut a že jí byla přítomna i Tünde Bartha, jež je pověřena řízením úřadu vlády. Kancléř je podle premiéra informoval, že schůze bude pravděpodobně svolána prezidentem na 8. listopadu. „O návštěvě pana Vondráčka u prezidenta nepadlo ani slovo,“ uvedl.

Vondráčkova návštěva u Zemana vyvolala kritiku i pochyby o jejím průběhu. ÚVN se distancovala od Vondráčkových výroků o prezidentově zdravotním stavu. Uvedla, že šéfa dolní komory k Zemanovi na jednotku intenzivní péče přivedl Mynář bez vědomí ošetřujícího lékaře. Vondráček reagoval, že byl přesvědčen o tom, že návštěva byla s nemocnicí konzultovaná. Zdůraznil, že Zemanův zdravotní stav nekomentoval, ale pouze popsal, jak na něho prezident působil a o čem spolu mluvili.

Pekarová Adamová: Charakterově velmi křivé osoby

Zveřejněné informace prezidentovy kanceláře podle předsedy ODS Petra Fialy nic nemění na situaci a dalším postupu. Do 8. listopadu nejsou žádné aktivní kroky prezidenta Miloše Zemana nezbytné, pro případnou aktivaci článku 66 bude rozhodující zpráva nemocnice na začátku listopadu, uvedl v dnešním vyjádření pro ČTK.

„Při pohledu na zveřejněné záběry z nemocnice znovu přeji panu prezidentovi uzdravení a také potřebný klid a respekt k jeho soukromí,“ doplnil Fiala.

Podle šéfa STAN Víta Rakušana záběry vyvolávají více otázek než odpovědí na otázku, zda je prezident schopen vykonávat svůj úřad. „Video je z mého pohledu velice nedůstojné, protože na něm vidíme unaveného prezidenta, který si v této chvíli zaslouží především klid,“ uvedl. Je pro něj nepřípustné, že nikdo z přítomných neměl nasazený respirátor.A to opomíjím fakt, že na JIP mohou navštěvovat jen dva lidé najednou,“ poznamenal. Byla tím podle něj nejen porušena pravidla nemocnice, ale především bylo ohroženo prezidentovo zdraví. Pro aktivaci článku 66 je pro Rakušana stále více relevantní zpráva ÚVN.

Pokud bylo cílem videa potvrdit, že Miloš Zeman má kolem sebe charakterově velmi křivé osoby, tak mohu konstatovat, že byl úkol splněn,“ napsala ČTK šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Zemanovi popřála hodně sil.

„Ze záběrů se dá usuzovat, proč ÚVN vylučuje pracovní způsobilost, ale samozřejmě není několikavteřinové video podkladem pro rozhodnutí o aktivaci článku 66, tím je posouzení ze strany lékařů ÚVN,“ doplnila.

Podle Okamury se z videa potvrzuje, že je v tuto chvíli nepřijatelné, aby byl prezident zbaven pravomocí.

„Prezident je prostě nemocný, ale ze záběrů je zřejmé, že zatím není důvod k těmto Senátem navrhovaným krokům. Popřejme prezidentovi uzdravení,“ uvedl na twitteru.

Kupka: Současnou situaci to neposouvá

Je neskutečné, do jaké absurdní frašky dovedla tuto zemi nikým nevolená hradní parta v čele s trestně stíhaným panem Mynářem. Policie musí prošetřovat možné falšování podpisů prezidenta, zveřejňují se videa z nemocničního pokoje, pan Mynář a další účastníci mění neustále verze příběhu a protiřečí si. Nebo se dokonce natvrdo ukáže, že lžou,“ napsal ČTK předseda Pirátů Ivan Bartoš. Také kritizoval, že si Mynář či Vondráček nenasadili roušky.

Místopředseda ODS Martin Kupka uvedl, že čtvrteční prohlášení je důsledkem dlouhodobé „práce“ hradní kanceláře. „Nikdo už si dnes není jist, co je pravda a co ne. Vrhá to špatné světlo nejen na celou prezidentskou instituci, ale i na jednotlivé aktéry, kteří pak přistupují k tomu, že ukazují obrázky, které by veřejnost vidět neměla, protože zasahuje daleko do osobnostních práv Miloše Zemana, současnou situaci nikam neposouvá a nijak ji neřeší,“ sdělil.

Podle europoslance a místopředsedy KDU-ČSL Tomáše Zdechovského „je fajn vidět, že měl Zeman docela dobrou náladu“. To ale nevypovídá o tom, jestli je schopný vykonávat svůj úřad. „Viděli jsme jedno podepsání listiny. Rozhodnout musí odborníci. Nevím, co na to řeknou lékaři, že nikdo u pacienta neměl roušku,“ uvedl na twitteru.

Babiš předsedu Sněmovny opakovaně za návštěvu kritizoval. Vondráček s Mynářem podle premiérova úterního vyjádření pro Českou televizi nemuseli kolem rozhodnutí svolat Sněmovnu dělat takové „divadlo“. „Bylo to zbytečné a akorát to vyvolalo emoce. Neměl tam chodit a myslím, že to bylo jeho pochybení,“ řekl tehdy.

ANO-travim-psy ( 22. října 2021 00:37 )

Patrně nehrozí, že by se dožil rozvinutí nějaké infekce. Tak proč roušky.

arolf ( 21. října 2021 21:54 )

Prostě nebyl důvod Vondráčkovi nevěřit. Nakonec jestli ten podpis má nebo ne je jedno. Ale kdyby ho neměl, zas by z toho někdo udělal skandální věc. Prezident to chtěl mít administrativně v cajku a nenapadnutelné, tak Vondráčka pozval.
Ale ten klacek, ten se prostě musí vždycky najít.
A nějaká omluva od aktérů útoků nepřichází do úvahy, vždyť neměl roušku !!! A kdoví, zda měl návleky!!! Ty jsou sice všude špinavé a nikdo to neřeší, ale to vůbec nevadí.

arolf ( 21. října 2021 21:45 )

Takže jsou na tom s mravností a morálkou úplně stejně jako ti, které kritizují.
Vidíš, a já jsem si myslel, že když někdo něco napadá a kritizuje, tak sám podobné věci nikdy nedělá.
Nojo, jeden se prostě stále učí žít po demokraticku.

arolf ( 21. října 2021 21:39 )

Tak podpis už nefrčí, ale teď jede rouška.
Opravdu jsem si myslel, že prezident má právo na ,mít nadstandardní péči. Zvlášť když leží , jak nám to senát líčí bezvládně a téměř o sobě neví a není ničeho schopen. A zírám, že tu péči má jako každý jiný pacient. Sestra, co by na prezidenta dohlížela nikde. Kdyby tam byla byla, jistě by dohlédla, aby všichni měli roušky.

buban ( 21. října 2021 20:10 )

Tož v podvečer tam nebyli,budit ho nebudili-a na tajňačku tam také nebyli.
Natáčeli to proto,že věděli,že budou dotazováni na realitu podpisu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa