Dřevěný chodník, který vede od zastávky MHD Tylova čtvrť k ulici U Studny, nahradil původní z betonových panelů. Investorem stavby byla radnice městské části, chodník postavila za 3,13 milionu korun firma Taxus. Nový chodník ze dřeva byl položen loni.

„Velice nás mrzí, že při realizaci, respektive úpravě původního léta užívaného chodníčku či stezky došlo k pochybení, jelikož řadou občanů bylo provedení kladně kvitováno,“ uvedl Fremr, v jehož gesci jsou investice a majetek Prahy 12.

Místo nepořádku park

Park Modřany vznikl loni úpravami neudržované plochy zeleně mezi ulicemi Československého exilu, Povodňová, Píšovická a U Studny. Letos v parku přibylo veřejné osvětlení a gril. Instalaci stožárů a elektrických rozvodů veřejného osvětlení provedla asi za 1,69 milionu korun společnost Q-ELPRO.

Gril stál 240 tisíc korun. Veřejné ohniště v Modřanech bylo vítězným projektem loňského prvního ročníku participativního rozpočtu Prahy 12 s názvem Tvoříme dvanáctku. V jeho rámci mohli občané navrhovat projekty, které radnice finančně podpoří.

Kritika opozice

Opoziční zastupitel Prahy 12 Michal Pinc (ANO) označil stavbu chodníku za předraženou. „Jsem přesvědčený, že se jedná o zmařenou investici,“ sdělil. Uvedl také, že se při stavbě nerespektoval požadavek na bezbariérovost. Stavbu kritizoval i opoziční zastupitel Tomáš Korálek (BEZPP/nezařazený), podle něhož je kvůli své konstrukci nebezpečná pro handicapované.

Problematické náměstí

Praha 12 nyní řeší rovněž rekonstrukci Sofijského náměstí, jehož část nebyla zkolaudována. Za úpravy náměstí zaplatila městská část asi 52 milionů korun. Stavební práce začaly v říjnu 2019 a rekonstrukce byla dokončena loni. Letos na začátku září byla podle mluvčí Prahy 12 Evy Burianové zkolaudována severní část opraveného náměstí s výjimkou ramp. Sklon ramp je podle ní v rozporu s vyhláškou k bezbariérovému užívání staveb, na což už dříve upozornila mimo jiné Národní rada osob se zdravotním postižením ČR.

V Praze 12 tvoří koalici zástupci Pirátů, ODS, TOP 09 a Zelených. Praha 12, kde žije 56 617 obyvatel, zahrnuje celá katastrální území Cholupic, Kamýku, Komořan, Modřan a Točné.
Fotogalerie
23 fotografií