Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Koronavirus kosí žáky na pražských školách: Primátor vyzve ředitele k prodloužení podzimních prázdnin

Aktualizováno -
20. října 2021
14:12
Autor: pom, nec - 
20. října 2021
14:08

Na některých školách v Praze se šíří koronavirus. Podle středečního prohlášení pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) město po domluvě s hygienou navrhne ředitelům škol, aby prodloužili podzimní prázdniny. Ty jsou letos ve středu 27. a v pátek 29. října 2021, mezitím 28. je svátek. Žáci by tak nešli do školy celý týden.

Podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) na některých školách v Praze roste počet dětí nakažených covidem-19. Společně s hygienou vedení hlavního města vyzvalo ředitele škol, kde je situace kritická, aby zvážili vyhlášení dvoudenního ředitelského volna. „Po konzultaci s hygienou jsme se rozhodli, že vedení hlavního města vyzve zřizovatele škol na území kraje, aby vyhodnotili aktuální situaci s nemocností žáků na svých školách a na základě dat aby se rozhodli dobrovolně, zda na začátku příštího týdne, v pondělí a v úterý, by přistoupili k vyhlášení dvou dnů ředitelského volna,“ uvedl Hřib ve středu na tiskové konferenci.

Město chce také znovu začít testovat žáky a studenty.  „Praha zároveň vypracuje plán na zajištění testovacích kapacit v pražských laboratořích a testů na covid-19 pro všechny žáky a studenty po skončení podzimních prázdnin,“ dodal Hřib s tím, že chápe, že dva dny ředitelského volna mohou způsobit velké komplikace, ale podle něj se nyní jedná o prostředek k tomu, jak udržet situaci pod kontrolou.

Testování žáků

Pražský radní pro školství Vít Šimral (Piráti) uvedl, že testování, které Praha plánuje na 1. listopadu, bude zatím dobrovolné. „Plošné testování 1. listopadu nejsme schopni spustit z několika důvodů - stále potřebujeme souhlas rodičů, pokud není ze strany státu nařízeno, dále pak samotná zavážka testů pár dní zabere. 1. listopadu tedy začneme testovat na školách, které se k tomu přihlásí, ať už antigenními testy, či PCR. Školy, které zřizuje magistrát, pochopitelně zafinancujeme a dohodneme se s radními městských částí, zda mají finance k testování na svých školách,“ řekl.

Ohradil se také proti návrhu ministerstva zdravotnictví, které zvažuje, že v rizikových oblastech znovu zavede povinnost nosit roušky ve třídách, a to pro žáky od 12 let. „To je podle mě naprosto skandální přístup. Ministerstvo ještě v pondělí tvrdilo, že je situace pod kontrolou, a dnes najednou zjistilo, že má situaci na rukou daleko závažnější, než předpokládalo. Chceme se vyhnout tomu, aby diskomfort dětí byl navyšován tím, že budou muset nosit roušky, i tomu, aby došlo k lockdownu,“ nechal se slyšet.

Vedení Prahy chce zároveň upravit pravidla pro karanténu dětí ve školách. „Komunikujeme s doktorkou Jágrovou, zda by bylo možné upravit režimová opatření karantény, aby do ní chodilo méně negativních dětí, a zda by karanténa nešla modifikovat formou, která se používá při výskytu žloutenky: že negativní děti stále chodí do škol, karanténa je pouze časová, kdy se pro homogenní kolektiv posune výuka tak, aby se děti nepotkávaly s jinými dětmi na chodbách či v jídelně,“ dodal Šimral.

Nárůst o 136 procent

Hlavní pražská hygienička Zdeňka Jágrová uvedla, že k opatřením přistoupila hygiena kvůli tomu, že nemocnost ve školách na základě dat intenzivně stoupá. „Mám tu sedmidenní počty nových případů na 100 tisíc obyvatel, děti ve věkové skupině 12 až 15 let mají nemocnost 379 na 100 tisíc. Je tam hlavně vzestup o 136 procent, včera to bylo ještě o 98 procent,“ uvedla. Ve věkové kategorii od šesti do 11 let je nemocnost 352 na 100 tisíc obyvatel, což je vzestup o 40 procent.

Video  Očkovat malé školáky: Ano, či ne? A kritika za nesmyslná opatření v debatě Blesku  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

„To jsou alarmující čísla, která nás vedla k tomu, že jsme se snažili zamyslet nad tím, čím bychom mohli omezit přenos onemocnění,“ řekla Jágrová. Pokud by ředitelé vyhlásili na pondělí a úterý volno, nepotkají se žáci ve škole díky navazujícím podzimním prázdninám celých devět dní, za tu dobu podle ní počet hlášených onemocnění klesne.

Zároveň Jágrová také apelovala na rodiče školních dětí, aby se nechali očkovat. „Pokud se rodiče nechají očkovat, nebudeme stát před takovou situací, jakou máme dnes,“ dodala.  

arbitr ( 21. října 2021 08:03 )

Pro zvládnutí epidemie, odlehčení nemocnicím a snížení úmrtnosti je nejdůležitější rušit soudy všechna protiepidemická opatření - od povinnosti vypnit vstupní dotazník při návratu z ciziny hromadným prostřrdkem(jako je let v uzavřeném prostoru letadla namačkaných stovek lidí po x hodin)a celé řady dalších - z důvodu nedostatečného zdůvodnění či porušování svobody. Logicky je plně svobodná až dušička, prchající z těla... Nějaké ohledy potenciálně nakažených na okolí nebo zmírnění rizika šíření infekce s následnými dopady na zdraví i ekonomiku nejou pro opozici a zedjména soudce relevantní důkazy.

frantacizek ( 20. října 2021 19:31 )

jinak ty 3 týdny od doby, co se Adam kasal, jak málo má na školách záchytů (přitom kasat se spíše mohl při opaku, pač je jasné, že ten covid tady na podzim pojede, jde jen o to zachytit ne co nejméně, ale co nejvíce těch pozitivních, ale to nekvalitními antigeny - jak jsem psal jsou to nejhorší antigeny z antigenních testů obecně, co ministerstvo nakoupilo v klasifikaci jejich validity), to je tak zhruba ta inkubačka té nemoci, tzn. můžeme směle sdělit, že ti, za které byl adam rád, že je nezachytil a nezvedli mu to číslo záchytu, mu ten covid takhle rozjeli a dnes je z nich Adam zase nešťastný a v panice = opět Kocourkov..

frantacizek ( 20. října 2021 19:18 )

pak je třeba těm rodičům sdělit, že by tady sami nebyli, kdyby jim komouši nenařídili očkování proti tetanu, spalničkám, tbc a neměli tedy ani ty děti.. Ty vakcíny proti covidu jsou už dnes plně schválené jako tyhle, kterými jsme byli očkováni bez řečí jako děcka. To jediné bychom si tady měli z komunismu tady nyní připomenout..
a ještě doplnění k mému textu, stejně kruciální je samozřejmě doočkování co nejvyššího procenta z těch 340tis zatím neoočkovaných z rizikovek..taky povinně, pokud to doporučí jejich ošetřující lékař. Protože se zase nemůžeme omezovat vůči těm, kteří si neváží svého zdraví, to je ta druhá strana mince..

frantacizek ( 20. října 2021 16:13 )

cca měsíc nazpět, kolega Vojtěch - testování ve školách má vynikající výsledky, jen cca 400 záchytů. Přičemž x tisíc propadlo jako falešně negativní. Po třech týdnech (pač už to trvá cca týden) panika, že tady máme neobvyklý nárůst, zavírají se školy.. Proč jste nenakoupili přesné PCR testy ze slin a neselektovali důkladně? vůbec vás nechápeme.. Naši studenti si mohou dovolit i týden mimořádných prázdnin, po testech z tohoto týdne. Ale obávám se, že většina studentů ze zbytku republiky by potřebovala do té školy i v sobotu, někteří možná i v neděli
Jedinou obranu, kterou máte, že faktickými přenašeči jsou prakticky očkovaní, u kterých ta nemoc nepropukne, ale roznášejí taky tím, jak slábne účinek vakcín. Východiskem je stále povinné očkování všech školou povinných. Já určitě nebudu studentkám nařizovat, zvláště v topné sezoně (a hodinách matematiky, fyziky, kdy od nich potřebuji max. soustředění na probíraná témata), respirátor ve výuce. na to mám rozum. Ještě mi jich tam pár padne,popř. budou usínat.
Už toho Adama pošlete za ten polární kruh a kolega Válek nástup, pevně doufám s rozumem..

frantacizek ( 20. října 2021 16:06 )

no myslím, že tohle by bylo účinnější, než děckám zakazovat školu..ti naši politici nemají rozum, bohužel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa