Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V boji proti covidu sází Praha na očkování: S dezinformacemi má pomoct i online hra

Autor: veef - 
1. července 2021
21:35

Pandemická situace se v Praze v posledních dnech zhoršuje. Podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška za to může především šíření delta mutace mezi rodinami a mladými lidmi, kteří nejsou dostatečně proočkováni. Právě očkování považuje Praha za klíčové v boji s pandemií koronaviru, dostatečnému proočkování ale brání mimo jiné i šíření dezinformací. Proto se rozhodla inspirovat ve Velké Británii, kde je už proočkováno více než 80 % populace, a spustila českou verzi britské online hry GoViral, která lidi učí rozpoznávat nejčastější dezinformační taktiky.

Začátek léta s sebou přinesl i výrazné zpomalení epidemie koronaviru a čísla nakažených letěla rapidně dolů. V posledních dnech však zpomalování epidemie stagnuje, čísla naopak začínají především v Praze stoupat. Za posledních sedm dní bylo odhaleno 21 případů na sto tisíc obyvatel, konkrétně za středu má Praha 69 nových případů covidu proti 24 z minulé středy.

„Za nárůstem v Praze jsou zejména mladší ročníky ve věku 16, 19 až do 29 let. Tam virová nálož v přepočtu na 100 tisíc osob ve věkové třídě je až pětkrát vyšší než ve zbytku republiky,“ řekl asi před týdnem ředitel ÚZIS Ladislav Dušek.

Hřib se omladiny zastal

Že se nákaza šíří především mezi mladými lidmi a v rodinách, potvrdil i primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Upozornil však, že by byl nerad, aby se poukazování na mladé stalo součástí předvolebního boje. „Mladí lidé jsou méně proočkovaní, protože na to měli méně času. Ani já sám nemám ještě obě dávky vakcíny. Chceme mladé lidi motivovat k očkování, proto jsme se zaměřili i na komunikaci, která na ně směřuje, a před časem jsme vydali různé vizuály se slovními hříčkami. Také se nám podařilo s vládou vyřešit očkování nepojištěných cizinců, kterých je v Praze velké množství,“ řekl na tiskové konferenci primátor.

„Dalším problémem jsou lidé bez domova, které bychom také potřebovali naočkovat. V tomto případě stále s vládou jednáme. V nejhorším případě to zvládneme zařídit po vlastní ose, ale chtěli jsme, aby stát věděl, že se na tyto lidi v systému trochu pozapomnělo,“ dodal Hřib.

Odmítl však, že by v současné době Praha zaváděla nějaká přísnější opatření. „Toto je v rukách ministerstva zdravotnictví a hygieny. My jsme na ně apelovali především, aby se nerušily respirátory v MHD, to by pro nás byl velký problém. A jsem rád, že se nám vládu podařilo přesvědčit,“ řekl.

Pomůže nová hra?

Právě očkování má být podle Hřiba cesta zpět k normálnímu životu. S pandemií covidu však zesílila i vlna dezinformací, které se objevují nejen na sociálních sítích. Česká studie nazvaná Zpravodajství v digitálním věku 2020, jejíž část letos v květnu zveřejnil Nadační fond nezávislé žurnalistiky (NFNZ) spolu s Nielsen Admosphere, ukázala, že se s dezinformacemi už setkalo 66 procent české internetové veřejnosti. To je o jedenáct procentních bodů více než v roce 2019. NFNZ odhadl, že v české internetové veřejnosti existuje jádro zhruba 12 až 16 procent lidí, kteří těmto dezinformacím a konspiracím věří. Jde často o starší věkové skupiny, obyvatele menších a středních měst a zástupce nízkopříjmových skupin.

I to je částečně příčina toho, proč se část obyvatelstva nechce nechat očkovat. V boji proti dezinformacím má nyní pomoci i nová online hra GoViral, kterou vyvinuli přední vědci na univerzitě Cambridge ve Velké Británii. „I v naší zemi jsme museli čelit masivní vlně dezinformací. Vláda se proto rozhodla proti fake news bojovat všemi dostupnými metodami, protože i kvůli dezinformacím zemřely tisíce lidí zbytečně. Jedním z pomocníků je i hra GoViral, kterou jsme Praze, potažmo České republice, rádi poskytli,“ řekl velvyslanec Velké Británie Nick Archer.

„Hra je zaměřena na mladé lidi, ale samozřejmě ji může zkusit kdokoli. Ukáže vám, jaké je být v kůži dezinformátora, naučí vás chápat techniky, které dezinformátoři a placení trollové používají, a zjistíte, jak se v těchto případech využívají negativní emoce ke sbírání lajků a virálnímu šíření. Jsem rád, že Praha zintenzivňuje spolupráci s Velkou Británií. A doufám, že to tak bude pokračovat i v případě, že Česká republika porazí Anglii na fotbalovém Euru,“ uzavřel tiskovou konferenci s nadsázkou radní pro školství Vít Šimral (Piráti).

jajas ( 2. července 2021 13:15 )

Ten Hřib je fakt marný.....prý: "Mladí lidé jsou méně proočkovaní, protože na to měli méně času." Tvl. a co dělali tak časově náročného, že "nestíhali" zajít se očkovat? Vždyť bylo všechno zavřené.....tak seděli doma na PC a mobilech a maximálně zašli na "tajnou párty".... Fakt "upracovaní" mladí lidé"...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa