Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

První den na ostro a hned první problémy? Stát zkrouhl očkovacímu centru na Vyšehradě počet vakcín

Autor: ČTK - 
6. dubna 2021
18:43

V úterý 6. dubna začalo na pražském Vyšehradě fungovat očkovací centrum pražského magistrátu pro veřejnost. Stát mu však snížil dodávky vakcín Pfizer/BioNTech téměř o polovinu. Z původně slibovaných 500 dávek denně má v prvních dnech provozu očkovací centrum disponovat 300 dávkami denně.

V úterý by se podle informací radní mělo v centru naočkovat 547 lidí, a to seniorů nad 70 let. Ve středu se pak v centru budou očkovat i pedagogové, kteří se ve státním rezervačním systému přihlásili k vakcinaci. Centrum dnes poprvé začalo přijímat lidi registrované v systému, město nicméně již funkčnost provozu otestovalo předminulý týden na městských strážících, lidech s poruchami intelektu a jejich ošetřovatelích.

Méně vakcín

Centrum k očkování používá látku Pfizer/BioNTech, kterou distribuuje stát a město si musí její dodávky vyjednávat s národní očkovací koordinátorkou. Ta však nyní původně přislíbených 500 dávek denně omezila. „Podle mých informací je problém v tom, že v jiných zařízeních chyběly vakcíny na druhou dávku, takže paní národní koordinátorka musela to, co jsme měli předjednáno, přesměrovat do jiných zdravotnických zařízení,“ řekla radní hl. m. Milena Johnová (Praha Sobě). Dodala, že o dalších dodávkách pražský koordinátor očkování Martin Ježek jedná.

Centrum je nyní nastaveno na osmihodinový provoz po sedm dní v týdnu, kdy podle vedení města bez potíží zvládne naočkovat 1000 lidí denně. V případě posílení provozní doby se toto číslo může ještě zvýšit. K tomu však centrum potřebuje vakcínu. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v minulosti opakovaně uvedl, že s ohledem na to, že se v Praze na skladech běžně nachází desetitisíce nevyužitých dávek vakcíny Pfizer/BioNTech, nevidí důvod, proč by měl být se zásobováním centra problém.

10 minut a hotovo

Dnešní zahájení ostrého provozu podle radní nenarazilo na žádné potíže. „Průběh očkování je naprosto bezproblémový, vše běží tak, jak má. Je to nacvičené a lidi jsou spokojení,“ řekla. Očkování včetně provedení anamnézy lékařem trvá deset minut, poté lidé musí počkat půl hodiny kvůli případné reakci organismu.

Na provozu centra se podílí pražský magistrát, jeho organizace Metropolitní zdravotnický servis, soukromá zdravotnická skupina Medicon, pražští záchranáři a Český červený kříž. Město na zřízení a první půlrok provozu centra z rozpočtu uvolnilo 11,3 milionu korun.

Desítky očkovacích míst

V Praze je podle posledních informací magistrátu i s Kongresovým centrem registrováno 45 očkovacích míst. Z toho devět je státních a nacházejí se ve velkých nemocnicích a Státním zdravotním ústavu. Kongresové centrum je třetím místem zřizovaným magistrátem, další jsou v poliklinice ve Spálené ulici a v Městské nemocnici následné péče ve Vysočanech. Stát také plánuje spuštění velkého očkovacího centra v hale O2 universum s kapacitou až 10 000 očkovaných lidí denně.

Video  Ivermektin a isoprinosine: Blatný čelil dotazům na experimentální léky. Pomohou proti covidu?  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa