Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Turista (72) v Tatrách chtěl mít fotku s medvědem: Šelma se mu zakousla do nohy

Video se připravuje ...
Autor: ČTK - 
22. října 2021
06:37

Dvaasedmdesátiletý turista na polské straně Tater narazil na medvěda. V touze po společném snímku přistoupil k šelmě tak blízko, že jej kousla do nohy, uvedla polská televize TVN 24. Zraněný turista skončil v nemocnici. "Muž měl veliké štěstí. Zranění není příliš vážné," dodala s odvoláním na lékaře.

Incident potvrdila správa národního parku, ale zatím bez dalšího vyjádření. Stanice neuvedla turistovu národnost, ovšem z kontextu je zřejmé, že šlo o Poláka.

"Okolo poledne do nemocnice dovezli 72letého pacienta z Chocholowské doliny, pokousaného a podrápaného medvědem. Nejspíše - alespoň podle líčení pacienta - chtěl nebezpečné zvíře vyfotit," řekl televizi Jerzy Toczek z nemocnice v Zakopaném. Pacientovi stačilo sešít ránu, pak opustil nemocnici vlastními silami, je v dobrém stavu, ujistil lékař.

Momentálně se medvědi intenzivně krmí, aby si nastřádali tukové zásoby před zimním spánkem, čili jsou obzvlášť nebezpeční. V případě nečekaného setkání je nejlepší vzdálit se opačným směrem, potichu a klidně, protože v případě útěku by medvěd mohl turistu pokládat za prchající kořist. Nelezte ani stromy, protože to umí medvědi mnohem lépe, poradila televize. Zvláště ostražitý by měl být člověk v případě, že narazí na medvídě, protože v okolí může být medvědice, která bývá při obraně mláďat agresivní.

Medvědy nekrmte a nenechávejte po sobě zbytky jídla či obaly od potravin, které by mohly medvědy zaujmout; nepřibližujte se k medvědům, abyste si pořídili záběry; fotoblesk či světlo baterky je mohou rozdráždit, radí také odborníci.

VIDEO: Údajný medvěd u Zbraslavi. 

Video  Údajný medvěd u Zbraslavi.  - Blesk
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání