Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Dekomprese vysála z letounu devět lidí! Obřímu boeingu ve vzduchu odlétly nákladové dveře

Autor: rix, lk - 
4. října 2022
15:00

Obrovské drama se odehrálo v roce 1989 při letu obřího Boeingu 747 na letu z Los Angeles do Sydney. Jumbo mělo namířeno ještě k mezipřistání v Honolulu. Pak ale začalo peklo. Letounu se zničehonic uvolnily nákladové dveře.

V době vzletu neměl Boeing 747 amerických aerolinií dosud žádnou vážnější závadu. Měl nalétáno desítky tisíc hodin, a když první posádka přistála k prvnímu mezipřistání v Honolulu, měla klid. Vystřídali ji jiní piloti, kteří ale měli brzy zažít opravdové letecké drama!

Video  Letoun ztratil ve vzduchu nákladní dveře, dekomprese vysála sedadla s devíti cestujícími (Los Angeles→Sydney, 1989)  - Videohub
Odemknout video

Na palubě bylo při startu z Honolulu 337 cestujících. Během stoupání se posádka musela vyhýbat silné bouři, kapitán tak očekával poměrně silné turbulence. Letoun byl ve vzduchu sedmnáct minut, když piloti zaslechli podezřelé hlasité bušení. Letoun se začal třást a přišel šok. Asi o sekundu a půl později odletěly přední nákladní dveře!

Ty odpadly tak nešťastně, že ještě poškodily trup Jumba. Tlakové a aerodynamické síly pak způsobily, že se propadla podlaha v místě pro cestující a z letounu dekomprese náhle vysála

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání