Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obří boeing zdevastovala kroupová smršť. Nouzové přistání vyšlo až na druhý pokus

Autor: tsv - 
14. července 2021
13:25

Letadlo v Itálii muselo hodinu a půl po vzlétnutí nouzově přistát. Silné přívalové deště a ledové kroupy závažně poničily trup letadla, kokpit i okna. Na zem se letadlo postavilo až po dvou pokusech, nikdo na palubě nebyl zraněn.

Boeing 777-31H vzlétl z lombardského letiště v úterý 13. července krátce po čtvrté hodině odpolední, pouhých devadesát minut poté se však musel kvůli vážnému poškození čumáku letadla otočit a vrátit se zpět na letiště Malpensa. Let EK205 do New Yorku tak nečekaně skončil nouzovým přistáním.

Pilotům se podařilo posadit letadlo na zem až na druhý pokus. Původně měl letoun přistát na dráze 17L ve směru ze severu, přistání však zmeškal, a musel tak podniknout velký okruh nad oblastí Lombardie, přičemž hned třikrát přeletěl nad městy Vigevano a Abbiategrasso. Na druhý pokus se letadlu podařilo usednout na dráhu 35L směrem z jihu kolem šesté hodiny večer.

Ještě před tím, než dala řídící věž letadlu svolení přistát, se museli piloti zbavit deseti tun paliva. Kvůli velkým zásobám na dlouhý let se totiž váha letadla pohybovala vysoko nad maximální přistávací hmotností.

Ledové kroupy znatelně poškodily nos a trup letadla, kokpit, okna včetně oken pilotů, křídla i okolí motorů. Nouzové přistání proběhlo hladce, na palubě nedošlo k žádným zraněním.

Lombardie povolala hasiče

Region Lombardie byl v posledních dnech vydán napospas silným přívalovým dešťům doprovázeným kroupami. Lijáky postihly hlavně oblast Varese. Hasičský sbor zasahoval hned v několika městech u případů stromů zasažených bleskem. Vyjížděli k větvím popadaným na vozovkách i několika požárům vyvolaným právě blesky.

V oblasti Luino způsobila bouře několik povodní, v okresech došlo i k  nebezpečným sesuvům půdy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi