Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Žena (97) přežila Osvětim a Buchenwald: Na TikToku se jí vysmáli

Autor: rix - 
27. května 2021
18:26

Sedmadevadesátiletá Britka Lily Ebertová pamatuje hrůzy druhé světové války. Prošla si koncentračním táborem v Osvětimi a Buchenwaldu, odkud byla vysvobozena v roce 1945 spojeneckými jednotkami. Poté začala žít nový život ve Švýcarsku. Teď hrůzy války připomíná na sociálních sítích. Někteří komentující jí to ale dávají bezcitně sežrat.

Zprávy plné neuctivé nenávisti se začaly objevovat pod videem na TikToku, kde Lily přeje všem krásný a mírumilovný šabat. Klip byl natočen v rámci kampaně proti antisemitismu v Londýně, informoval deník Metro.

Mír s Hitlerem

„Vy jste stále naživu?“, „Mír s Hitlerem!“ nebo „Šťastný holokaust.“ I takové komentáře se začaly pod videem vyskytovat.

„Zeptejte se jí, jestli si myslí, že zacházení s Palestinci jí připomíná zacházení, které se jí dostalo v táboře,“ napsal další z komentujících.

Hrůzy minulosti

Klipy, které mají připomínat hrůzy války, má na svědomí především vnuk paní Ebertové. Sedmnáctiletý Dov Forman dle svých slov tvrdí, že nedovolí, aby jim podobné komentáře bránily ve vzdělávání o hrůzách minulosti.

Proti komentářům se ohradili i strůjci kampaně proti antisemitismu. „Účet paní Ebertové, která připomíná hrůzy války, byl bombardován komentáři oslavující Hitlera. Ani jeden z klipů nebyl politický a nezmiňoval Izrael,“ uvedli.

Z Osvětimi do Buchenwaldu

Ještě dříve, než byla Lily Ebertová osvobozena z Buchenwaldu, prožila i hrůzy Osvětimi. Zavražděni nacisty tam byli její matka, sestra a bratr. Přežila i pochod smrti.

Paní Ebertová, která na začátku roku úspěšně překonala onemocnění koronavirem, byla jednou z více než deseti tisíc osob, které dorazily do Buchenwaldu v lednu 1945. Tisíce lidí tam zahynuly ještě před příchodem spojenců a osvobozením tábora smrti.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání