Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Slováci ve Velké Británii zotročovali krajany: Nutili je dřít 14 hodin denně za směšné peníze

Podařilo se rozprášit známý gang.
Podařilo se rozprášit známý gang.  (Autor: FB/Polícia Slovenskej Republiky)
Autor: rix - 
11. května 2021
19:51

Gang, který má na svědomí zotročování lidí, byl známý už delší dobu. Pětice Michalovčanů v minulých letech lákala lidi za prací do Velké Británie, kde poškozené ale čekalo peklo. Soud otrokářům napařil letité tresty.

„Pět Slováků bylo na území Spojeného království Velké Británie a Severního Irska odsouzeno k odnětí svobody v délce od čtyř do osmi let,“ uvedla pro server Topky.sk mluvčí policie Denisa Bárdyová. Jde o Slováky z východního Slovenska, jsou mezi nimi i tři ženy. 

Odsouzení v letech 2008 až 2017 účelně vylákávali další Slováky za prací do Velké Británie. Dohromady takto odvezli do Anglie sedmnáct osob. Tito lidé se ovšem v Británii dobře placené práce nedočkali. Praktiky gangu rozkryl vyšetřovací tým Robotic. 

„Členové skupiny utvořili tým a rozdělili si úkoly, podle nichž měli chudým osobám nabízet lukrativní práci ve Spojeném Království. Obětem nabízeli až 400 liber týdně za práci v automyčkách nebo restauracích s tím, že budou mít zadarmo dopravu, stravu a ubytování,“ dodává mluvčí. Realita na místě ale už byla úplně jiná. Lidé tam museli dřít až čtrnáct hodin v kuse a zaplaceno dostávali pouhých dvacet liber namísto slíbených čtyř set.

Členové organizované skupiny byli zadrženi na základě Evropských zatýkacích příkazů a předáni justičním orgánům ve Spojeném království. „V nejbližší době se bude jednat o zajištění majetku odsouzených a o vyplacení odškodného poškozeným,“ uvedla mluvčí. 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání