Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Policista zastřelil neozbrojeného chlapce (†13): Mladík dával ruce vzhůru, odhalilo šokující video

Aktualizováno -
16. dubna 2021
13:52
Autor: rc, ČTK - 
16. dubna 2021
10:30

Spojené státy šokovala smrt teprve třináctiletého chlapce Adama Toleda, kterého na ulici v Chicagu zastřelil policista. Úřady nyní zveřejnily video, které zachytila kamera připevněná na uniformě zasahujícího policisty. Na záznamu je vidět, jak chlapec prchá před strážcem zákona a po jeho výzvě se zastavuje a zvedá ruce vzhůru. I přes to ho ale policista zastřelil.

Obrovské protesty zachvátily Chicago ve Spojených státech. Lidé vyšli do ulic s transparenty, na nichž stálo „Spravedlnost pro Adama Toleda“ či „Lidé požadují: Zavřete policejní vrahy!“ Obyvatele města pobouřila smrt teprve třináctiletého chlapce Adama Toleda.

Podle informací deníku New York Times 29. března brzy ráno byli dva strážníci upozorněni na střelbu, v souvislosti s incidentem pak začali pronásledovat dvě osoby. Dějištěm zásahu byla čtvrť Little Village jihozápadně od centra Chicaga, kde podle listu The New York Times žijí převážně lidé s kořeny v latinské Americe. 

Svědkyně Margarita Gomezová pro Chicago Sun Times uvedla, že se zrovna dívala na seriál, když ze svého bytu viděla, co se stalo. Z okna svého obýváku viděla dva lidi vcházet do uličky, když na místo dorazili policisté. Zatímco Rubena Romana Jr. (21) policisté zpacifikovali, jeho 13letý parťák Adam Toledo jim začal utíkat. Jeden z policistů se za ním vydal a křičel na něj, aby zastavil. „Jediné, co jsem slyšela, bylo, že mu policista řekl: „Stůj, nebo budu střílet!“ a tak se otočil, zatímco dal ruce nahoru a policista ho zastřelil,“ uvedla Gomezová s tím, že slyšela jeden výstřel. 

Smrt chlapce, který teprve chodil na základní školu, šokovala celé město a událost se začala okamžitě vyšetřovat. Úřady nyní zveřejnily několik videí pořízených během akce. Mezi materiály je i záznam z kamery na uniformě 34letého strážníka Erica Stillmana, který po Toledovi v postranní uličce v brzkých ranních hodinách vypálil. Stillman jej podle AP zastřelil 19 sekund poté, co vystoupil z policejního vozu.

Video již podle informací deníku People viděla starostka, která uvedla, že dívat se na to bylo neúnosné. „Jednoduše řečeno jsme Adama zklamali,“ uvedla Lori Lightfootová s tím, že podle videa neexistují důkazy, že by Adam v rukou držel zbraň. 

Policie uvádí, že chlapec u sebe na začátku zásahu měl střelnou zbraň. Nově publikované video z bezpečnostní kamery naznačuje, že Toledo těsně před smrtí odhodil jakýsi předmět. Stillman následně při ohledávání místa zasvítil baterkou na pistoli ležící na zemi.

Šokující video zachycuje, jak policistahoní mladíka a křičí na něj: „Policie, stůj! Přestaň hned – hned!“ Adam se skutečně zastaví a začne se na policistu otáčet. „Hej, ukaž mi své ruce, pusť to, pusť to,“ vyzývá strážník. Pak se ozve výstřel a 13letý hoch padá k zemi. Policista volá záchranku, ale Adam utrpěl vážné zranění, kterému i přes rychlou pomoc podlehl.

Státní zástupce James Murphy tvrdil, že Adam měl u sebe zbraň. „Důstojník řekne (Adamovi), aby to upustil, když se (Adam) otočí k důstojníkovi, má v pravé ruce zbraň,“ uvedl státní zástupce, ovšem mluvčí státního zastupitelství posléze uvedl, že je prohlášení nepřesné a právník se plně neinformoval.

Podrobnosti o dalším kontroverzním zásahu policie přichází v atmosféře zvýšených vášní kolem praktik strážců zákona ve Spojených státech. Důvodem je probíhající soud s bývalým policistou obžalovaným z vraždy černocha George Floyda, jehož smrt vyvolala masivní protesty. Zároveň debaty na toto téma rozvířil nedělní smrtelný zákrok policie proti 20letému Dauntemu Wrightovi na předměstí Minneapolisu.

Po zveřejnění videa se smrtí Toleda se v Chicagu na několika místech protestovalo, shromáždění se ale podle všeho obešla bez střetů s bezpečnostními složkami. Stillman ihned nebyl obviněn z žádného přečinu a na dobu interního vyšetřování dostal placené administrativní volno.

"Žijeme ve městě, které traumatizuje dlouhá historie policejního násilí," komentovala vývoj starostka Lightfootová. "Takže jakkoli nemáme dost informací na to, abychom byli soudci a porotci této konkrétní situace, je rozhodně pochopitelné, proč tolik našich obyvatel pociťuje onen příliš známý nápor rozhořčení a bolesti," cituje ji AP.

Policie ve Spojených státech od začátku roku podle veřejných databází zabila více než 260 lidí. List The Washington Post uvedl, že Toledo je jedním z nejmladších terčů policejního násilí v jeho databázi sestavované od roku 2015. Zabity byly za tu dobu i dvě šestileté děti a jeden 12letý člověk.

Video  Policista zastřelil neozbrojeného chlapce (†13): Mladík dával ruce vzhůru!  - Civilian Office of Police Accountability
Video se připravuje ...

bullshit ( 18. dubna 2021 12:21 )

se*** = vteřiny

bullshit ( 18. dubna 2021 12:20 )

Vidím to stejně, musel se rozhodnout ve zlomku se***. Nevěděl jestli spratek vystřelí nebo zbraň odhodí. Ovlivňování názoru tendenčně psaným článkem bez znalosti věci je alarmující. Pokud by byl ještě tmavý tak by se snad po....

boroboro ( 17. dubna 2021 16:32 )

T "brzy ráno" bylo v půl třetí v noci a ten hajzlík s kamarádem se bavili střelbou na projíždějící auta. Kamarád zůstal na místě, zatkli ho a hajzlík utíkal do postranní uličky s pistolí v ruce. Když mu policista řekl ruce vzhůru, otáčel se a pak něco odhodil do díry v plotu. V tom zlomku vteřiny policista nemohl vědět, jestli ten pohyb neznamená střelbu na něj. Tolik k tomu "ubohému, neozbrojenému chlapci".

Wells ( 16. dubna 2021 17:54 )

Ta demokracie je jenom pro určitou rasu.

Wells ( 16. dubna 2021 16:27 )

To už se stává pomalu běžný.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání