Z nedělního odpoledne se stala pro obyvatele jednoho z domů v Černokostelecké ulici noční můra, kterou si nedokáže nikdo ani představit. V bytě ve třetím patře začalo hořet a a scénář jako z akčního filmu se najednou stal realitou. Podle policistů, kteří byli na místě jako první, se někteří lidé pokoušeli utéct ohnivému peklu po hromosvodu, další seděli na parapetu a zoufale volali o pomoc.

Mezi nimi byla i Kamila Ž. se svou malou dcerkou. Seděly na parapetu, tiskly se k sobě a modlily se, aby pomoc přišla včas. „Já a moje dcerka jsme byly účastníky nedělního požáru v Praze v Černokostelecké ulici. To já s ní seděla na tom parapetu. Tu obrovskou bezmoc, kdy sedíte a každá minuta je dlouhá jako hodina, bych nikomu nepřála... Ta bezmoc, kdy opakujete dokola ,lásko moje, miluji tě, vše bude v pořádku', a zároveň přemýšlíte, že s ní budete muset skočit, když pomoc nepřijde včas...,“ popsala žena pocity beznaděje a myšlenky, které se jí honily hlavou, v děkovném dopise adresovaném pražským hasičům, policistům a záchranářům. 

Andělé přiletěli

Beznaděj však naštěstí zanedlouho vystřídal pocit obrovské úlevy. „A najednou přišli... ano andělé existují, ale nemají křídla, mají krásnou hasičskou uniformu a také krásnou lékařskou a policejní uniformu,“ pokračuje v dojemném vyjádření Kamila.

Cestu dolů si podle svých slov už skoro nepamatuje, ví jen, že se jí špatně dýchalo a nohy ji neposlouchaly. Když se s hasiči dostala před dům, ujali se jí další andělé, trpěliví a empatičtí. Přístup lékařů, hasičů i záchranářů byl podle Kamily Ž. neuvěřitelný. „Nemůžu slovy vyjádřit můj dík, zachránili jste mi to nejcennější, co mám, a zachránili jste dceři sestřenice, babičku, dědu, tety a strejdy... zachránili jste nám rodinu,“ děkuje Kamila. „Děkuji za to, že vám teď mohu napsat, a děkuji za to, že vedle mě díky vám všem spinká moje malá holčička,“ stojí také v dopise, který vhání slzy do očí.  

„Má holčička je v pořádku, pro ni to byl trochu zážitek, povídala si s policisty, s hasiči, s lékaři, dostala Soptíka, Medvídka (se kterými mimochodem spinká) a svezla se sanitkou. Já si odnesla dva zážitky.Ten nejhorší - beznaděj, a ten nejkrásnější - anděly,“ dodala žena a nešetřila slovy díků. 

14 zraněných

Při požáru, který vypukl v neděli vpodvečer v pražských Strašnicích, se zranilo celkem 14 lidí, mezi nimi šest dětí od jednoho do šesti let. Záchranáři ošetřovali hlavně popáleniny, obyvatelé domu se také nadýchali zplodin z kouře. Deset lidí nakonec skončilo v nemocnici. Podle sousedky v bytě, kde požár vypukl, zřejmě probíhala dětská oslava a byl tam tedy větší počet lidí. 

Podívejte se, jak záchrana lidí z hořícího domu probíhala:

Video
Video se připravuje ...

Záchrana lidí z hořícího bytu v pražských Strašnicích. (11. 4. 2021) Policie České republiky

Fotogalerie
73 fotografií