Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Podvodník obral lidi o miliony! Policie hledá sympatického mladíka

Autor: rix - 
6. dubna 2021
12:34

Mohla by to být zápletka kriminálního filmu, jenže pro ty, kteří se stali obětí podvodu, je to bohužel trpká realita, jež je vyšla pořádně draho. Policie pátrá po mladém muži, který by mohl mít informace o tom, kam se statisíce, ba miliony z jejich bankovních účtů poděly. Není vám povědomý?

„Vaše karta byla z bezpečnostních důvodů zablokována! Zaznamenali jsme pokusy o neobvyklé platby! Ale nebojte se, stačí níže ověřit Vaši identitu a katastrofa bude zažehnána.“

Tak nějak by bylo možné v kostce popsat sdělení, které obdrželi do svých e-mailových schránek nešťastníci, na které si počíhal neznámý podvodník. Desítky z nich na ně reagovaly a v panice se pokoušely přes internet znovu aktivovat svou domněle zablokovanou kartu.

Namísto toho lidé poslali důležité údaje někomu, kdo věděl, jak s nimi naložit. „V některých případech také pachateli sdělili údaje zaslané na jejich telefonní číslo ze strany banky. Policisté evidují statisícové, v několika případech i milionové škody,“ uvedli policisté.

Z toho důvodu teď pátrají po mladíkovi, jenž by podle nich do případu mohl vnést více světla. Jak píší, mohl by jim pomoci s objasněním těchto vychytralých praktik. Kamera ho zachytila u bankomatu v Praze.

Policisté apelují na občany, aby si střežili své citlivé údaje a aby byli obezřetní při zabezpečení vstupních hesel do služeb internetového bankovnictví. Samotné banky nikdy nepožadují po svých klientech touto cestou přístupová hesla a nikdy nezasílají klientům jakékoli odkazy na webové stránky ani formuláře, kde mají tyto údaje vyplnit.

Video  Muž s pistolí vyloupil v Ječné ulici 13. října banku, policisté ho hned zadrželi.  - Policie České republiky
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání