Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Krutá vražda Aničky Janatkové (†9): Na místě jejího posledního odpočinku vládne smutek i po 10 letech

Autor: VaB - 
14. října 2020
05:10

Anička Janatková (†9). Jméno, které před deseti lety zaslechl snad každý, a její tragický osud dodnes rezonuje v české společnosti. Dívenka, která beze stopy zmizela po cestě ze školy domů a byla nalezena mrtvá. Jediný podezřelý z únosu a vraždy Otakar T. ale spáchal sebevraždu. Případ tak pro policii skončil „v šuplíku“. Po dívence tu kromě vzpomínek zůstalo jen místo jejího posledního odpočinku.

Anička Janatková (†9) se před deseti lety, konkrétně 13. října 2010, stala nejhledanější dívenkou v České republice. Každý den chodila do školy a ze školy sama, nebylo tomu jinak ani v den jejího zmizení. 

V ulici Pod Písečnou se rozloučila se spolužačkami, domů ale už nikdy nedorazila, cestou zmizela. Rodiče proto zavolali na policii, že postrádají svou dceru. Ta rozjela pátrání, které trvalo dlouhých pět měsíců. Na pátrání se podílela i armáda, informace o zmizelé měl Interpol a všechny země Schengenského prostoru.

Celou Troju několikrát prohledali policisté, psovodi a policejní vrtulník s termovizí. Povedlo se jim najít jen batoh, později pak klíče Aničky. Po dívce ale nebyla stopa. Na případu pracoval i nejznámější elitní kriminalista Josef Mareš z pražské mordparty, který se zabývá závažnými případy vražd. 

Takhle to skončit nemělo

Dívku hledal celý národ pět měsíců. Teprve po tak dlouhé době se jim pak podařilo najít ostatky jejího tělíčka. „Šance, že Aničku najdeme někde poblíž místa, kde se našel batoh, klesala každým dnem. Už první noc byly minus dva stupně. Chtěli jsme ji najít co nejdřív, dokud se nedala vyloučit možnost, že třeba leží někde zraněná. Ten nejhorší okamžik asi nastal, když jsme případ začali vyšetřovat jako vraždu,“ vzpomínal později Mareš pro iDnes.

Dívka byla zakopaná v zemi, policejní pes neměl šanci zachytit její pach, byla moc hluboko. Tragickému nálezu pomohla divoká zvěř, která rozryla půdu, a také nová speciální technika. Pitva následně potvrdila, že dívka byla zavražděna.

Přesné místo nálezu není známo, policie ho z taktických a etických důvodů skryla. Nedaleko bylo vytvořeno jiné místo, policie ale uvedla, že za tím nestojí. Okolo ale byla policejní páska.

Obviněný spáchal sebevraždu

Sedm dní po zmizení policie oznámila, že má podezřelého. Byl jím Otakar T., recidivista majetkové trestné činnosti. Na místě, kde dívka zmizela, se nacházel, policii k němu navedla stopa DNA, která byla na batohu Aničky. Mělo jít o pot, na místě se měl dokonce i ukájet. Neprošel ani na detektoru lži. 

Když policie našla Aniččiny ostatky, mostecká kriminálka Otakara zadržela v hospodě, kam chodil, a pražská policie ho následně obvinila z vraždy, znásilnění a dalších 17 trestných činů. Do té doby s policií spolupracoval, po tomhle všem ale přestal. 21. března. Pět dní od nálezu ostatků se v pankrácké věznici pokusil oběsit. O dva dny později zemřel v nemocnici.

Nejsmutnější připomínka 

Tragédie zasáhla všechny, nikdo si totiž nechtěl představit, že by byla Anička mrtvá. Doufali, že ji najdou živou. Rodina se stáhla do ústraní, pohřeb proběhl tajně, bez účasti médií. Annu, kterou museli rodiče po nálezu identifikovat, nechali zpopelnit.

Popel uložili do rodinného hrobu na hřbitově v pražských Ďáblicích. Na hrobu je pár svíček, které hoří, uprostřed stojí květináč s kytkou. Pod náhrobkem je pak starší a rozbité srdíčko s jménem Aničky.  Neutěšenost posledního místa odpočinku dítěte jako by jeho osudu ještě dodávala na tragičnosti a pochmurnosti.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání