Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Řidič tramvaje promluvil o své práci: Řekl pravdu o ujíždění dobíhajícím lidem

Autor: jel - 
12. října 2020
05:10

Městskou hromadnou dopravou se každý den přepravují tisíce lidí. Řidič pražské tramvaje prozradil Blesku, jak vypadá jeho běžný pracovní den, která linka je jeho oblíbená a co podivného se mu v práci stalo. A proč ujíždí dobíhajícím lidem?

Jak vypadá běžná směna?

To záleží, jestli má člověk ranní, nebo odpolední směnu. Ráno přijdu do vozovny a vezmu si desky podle toho, jakou mám tramvaj. Každá linka má několik pořadí a má svoje desky, ve kterých je jízdní řád a různé formuláře a manuály. Reálně z toho je nejvíc potřeba jízdní řád. Výpravčí, který je v každé vozovně, mi pak vydá klíč od tramvaje, kterou mám mít, na papírku si najdu, na které koleji ve vozovně tramvaj je. Pak vyjedu a prostě jezdím podle toho jízdního řádu. Na nějaký určitý zastávce mě pak vystřídá jiný řidič. Odpolední je zase naopak, vystřídám ranního řidiče a jezdím až do večera. Pak dojedu do vozovny, tam mi řeknou, na kterou kolej mám tramvaj dát, vrátím všechny věci a jdu domů.

Jezdíte stále stejnou linku?

Každá vozovna vypravuje určité linky, kterých je třeba pět, šest. Každý řidič z vozovny pak jezdí všechny linky, které ta vozovna vypravuje. Různě se to střídá. Většinou se plánovači směn snaží, aby řidič neměl dva dny po sobě tutéž linku. Myslím si, že je to proto, aby si příliš nezvykl na jednu linku a pak se nespletl, až by jel jinou. Není to tedy tak, že by každý řidič měl jednu přidělenou linku.

Jak dlouho se učíte trasu?

Trasy se člověk učí už v kurzu, v němž se učí řídit tramvaj. Jedna ze zkoušek je z linkového vedení. Budoucí řidič musí znát všechny linky pražských tramvají, jak denní, tak noční - a je z toho zkoušený. Takže každý řidič zná linky už před tím, než začne jezdit.

Jak dlouho trvá kurz?

3 měsíce.

Máte nějakou oblíbenou nebo neoblíbenou linku?

Já mám rád dvacetdvojku, to je hezká trasa. Zvlášť na tom konci, když se jede z Bílé hory, kolem Hradu, přes Malou Stranu, přes centrum, tam je to pěkné. Potom na druhé straně Hostivař už není teda taková, ale i tak. A ve dvaadvacítce je plno lidí. Teď teda ne, ale jinak v sezóně vždycky sleduju, kolik cestujících se na té Malostranské zvládne nacpat do tramvaje, aby vyjeli nahoru na Pražskej hrad. Takže 22 mám nejradši. Neoblíbenou asi nemám, není žádná linka, která by mi vyloženě vadila, že bych ji nechtěl jezdit.

Takže máte rád, když jezdíte s plnou tramvají?

Jo, mě to fakt hrozně nebavilo na jaře, když se jezdilo s prázdnou. To bylo takový nic moc. Přeci jenom jsem tam od toho, abych vozil lidi, ne vzduch.

Co Vás nejvíc štve, když cestující dělají?

Připadá mi, že lidi

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.