Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Helena balzamuje a líčí zesnulé: Zaučovali nás na tělech v rozkladu, byli na nich i červi!

Autor: jel - 
27. září 2020
05:20

V pohřebním ústavu Auriga v Litoměřicích nás vítá usměvavá šestatřicetiletá Helena Vyskočilová, které jsme se přijeli zeptat na její neobvyklou práci, jež je pro mnohé z nás nepředstavitelná, avšak velmi důležitá. Balzamuje a líčí zesnulé. Podívali jsme se na její pracoviště, tam se nám naskytl pohled na spoustu nerezu, chemikálií a nástrojů, ale najdeme zde také velké množství líčidel nebo třeba fén a holicí strojek. Paní Helena nám prozradila, jak se k práci dostala i jaké případy pro ni byly opravdu nepříjemné, nebo co ji naopak baví.

Helena pracuje v rodinné firmě, kde má v současné době na starosti téměř celý podnik, především repatriace, tedy mezinárodní přepravu zesnulých. Kromě toho je však zaké jednou ze tří osob v České republice a jedinou ženou, která je licencovanou thanatopraktičkou, což znamená, že balzamuje a líčí mrtvé. Kromě paní Heleny tuto činnost v Čechách vykonává už pouze její tatínek a nově ještě jeden muž, který pracuje v jejich firmě.

Služba je podle jejích slov určena především pro převoz zesnulých do jejich vlasti, protože letecky se převáží nenabalzamovaná těla jen velmi výjimečně, především z náboženských důvodů. Objednávají si ji však také i další lidé, kteří mají třeba na pohřbu otevřenou rakev. Ročně prý balzamují okolo 50 těl. Helena však tuto práci původně dělat nechtěla.

Jak jste se k práci dostala?

Já jsem k tomu přišla tak, že tatínek přišel s nápadem, že rozšíříme obzor firmy a nabídneme lidem i balzamování a líčení a specifičtější věci, jako jsou rekonstrukce obličeje a nástřik make-upu, prostě služby, které tu chybí. Řekl mi: „Ty umíš jazyky, umíš německy i anglicky, tak prostě půjdeš a naučíš se balzamovat.“ Mně jako mladé holce se samozřejmě nechtělo, komu by se chtělo, ale tatínek si nedal říct. „Ne“ pro něj nikdy nebyla odpověď, takže jsem musela.

Chtěla jste tedy dělat něco jiného?

Ne, já jsem chtěla být ve firmě, jsem tu už 17 let, ale chtěla jsem řídit mezinárodní repatriace. To centrum repatriací jsem vlastně od začátku do dneška vybudovala. Firmě jsem se věnovat chtěla, ale do balzamování se mi nechtělo.

Jak dlouho děláte balzamování?

První kurzy jsem dělala od roku 2006. Začala jsem kurzem v Německu, teoretická část probíhala v německém jazyce v kombinaci s latinou. Jestli jsem si do té doby myslela, že umím německy, tak v tu chvíli jsem zjistila, že mám ještě rezervy. Ta teoretická část byla ale pořád snazší než můj přístup k praxi. Když jsem měla poprvé přijít na patologii, tak jsem stála ve vedlejší místnosti a říkala jsem, že blíž prostě nejdu. Byly to opravdu postupné krůčky, nejdřív jsem byla v jiné místnosti, pak ve dveřích, pak už ve stejné místnosti a pak jsem se už začala dotýkat mrtvých těl. Zvykla jsem si na to a smířila se s tím, to přišlo postupně samo, nijak jsem netrpěla, ale nejdřív jsem to rozhodně dělat nechtěla. Ten správný přístup k tomu, že to umím, mohu to dělat a tu službu nabízíme, přišel až později. V roce 2008 jsem letěla do Ameriky na kurz rekonstrukce obličeje, kde jsem se vlastně učila deset dní nahrazovat části obličeje. Třeba i za použití

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.