Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Při střelbě v Ostravě zemřeli dozorci: Peníze rodinám posílají i vězni

Autor: rc - 
20. prosince 2019
10:51

Tragédie, která se stala v období adventu ve Fakultní nemocnici Ostrava, zasáhla celé Česko. Střelec Ctirad Vitásek (†42) tam zabil sedm lidí. Mezi oběťmi byli i příslušníci Vězeňské služby Petr L. (†49), který zemřel, když chránil svou dceru, Petr Š. (†39) a bývalý zaměstnanec Vězeňské služby Robert P. (†46). Jejich kolegové uspořádali veřejnou sbírku a výtěžek hodlají darovat jejich rodinám. Do veřejné sbírky se rozhodli přispět i odsouzenci z několika věznic!

Poté, co do čekárny traumatologie v nemocnici v Ostravě vtrhl s ilegálně drženou zbraní vrah Ctirad Vitásek a začal střílet do lidí, stoupl si otec a zaměstnanec Vězeňské služby Petr L. před svou třináctiletou dceru Lucii a chránil ji vlastním tělem. Sám zemřel. „Pro nás je tímto velkým hrdinou a jsem přesvědčen, že nejenom pro nás jako bezpečnostní sbor, ale pro celou naši zemi,“ uvedl generální ředitel Vězeňské služby ČR Petr Dohnal.

V čekárně smrti však nebyl jediným zaměstnancem Vězeňské služby. Seděl tam také Petr Š.a bývalý zaměstnanec Vězeňské služby Robert P. „Odešel asi před deseti lety,“ dodal Dohnal.

Nezávislý odborový svaz PČR vyhlásil veřejnou sbírku pro rodiny všech zaměstnanců Vězeňské služby. Ve sbírce, která byla zahájena toto pondělí, se již podle informací TN.cz podařilo vybrat půl milionu korun! Lidé mohou posílat peníze až do patnáctého února. 

Rozhodli se přispět dokonce i vězni ze tří českých věznic. „Již několik odsouzených z věznic v Bělušicích, Oráčově a Pardubicích přispělo na konto veřejné sbírky na podporu rodin našich tragicky zemřelých kolegů,“ uvedla Vězeňská služba ČR na svém účtu na sociální síti facebook. „Je to situace, se kterou jsme se ještě nesetkali. Je tedy vidět, že i mezi odsouzenými jsou lidé, kteří uvažují tímto směrem,“ uvedla mluvčí vězeňské služby Petra Kurečová pro TN.cz. „Já jsem to prezentoval mistrovi, mistr to pak řekl dál a ta odpověď byla jasná: Na to se nás vůbec nemusíte ptát, jasně, že dáme každý nějakou částku,“ uvedl trestanec Kamil Durin. 

„Na otázky, co člověka vede k tomu, aby přispěl rodinám postižených při neštěstí v ostravské klinice, je prostá odpověď. Rád bych se alespoň tímto způsobem přidal k těm všem lidem, kteří to cítí jako já a minimálně z morálního hlediska vyjádřit touto malou částkou soustrast a obdiv nad hrdinským činem, kdy se otec postavil za svou dceru a tím zaplatil cenu nejvyšší, svým životem. Více k tomu není co dodat, takto bych učinil i na svobodě a ještě jednou upřímnou soustrast všem pozůstalým obětí,“ citovala Vězeňská služba na facebooku odsouzeného R. B.

„Důvodem, který mě vedl k zaslání peněz pozůstalým tragédie ve FN Ostrava je samotný čin a to, že jsem jednu oběť znal osobně a je mi moc líto rodinných příslušníků,“ vysvětlil svou pohnutku přispět do veřejné sbírky Vězeňské službě odsouzený M. P.

nignthandbu ( 20. prosince 2019 14:06 )

𝓌𝓌𝓌.𝐵𝒶𝒹𝑜𝑜.𝓇𝑒𝒹 - Toto je místo, kde se dívky snaží upoutat pozornost mužů

Citronel ( 20. prosince 2019 13:52 )

A kdo pošle peníze rodinám,kdy jejich blízky zemřel né vlastní vinou při autonehodě,nikdo.To je nespravedlivé,ty rodiny trpí stejnou bolestí v srdci,nebo proč by jejich bolest měla byt menší,měli by všichni posílat všem.On taky jel jen nakoupit,jako ti co byli jen u lékaře.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání