Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

„Nemohli jsme se dopočítat mrtvých,“ líčil policejní šéf: Popsal manévry při tragédii v Ostravě

Autor: VaB - 
12. prosince 2019
20:17

Dramatický a nelehký zásah zažili v úterý v dopoledních hodinách policisté v Ostravě. Vrah Ctirad Vitásek (†42) nelegálně drženou pistolí postřílel 6 lidí a další 3 zranil. Šéf moravskoslezské policie Tomáš Kužel popsal dramatické detaily zákroku, na kterém se podílelo více než 250 policistů, i šok, který jeho muži prožili na místě krvavého masakru.

V úterý došlo po sedmé hodině ranní ve Fakultní nemocnici Ostrava k děsivému násilí. Svědci to nahlásili devatenáct minut po sedmé a bezmála okamžitě se rozjela masivní policejní akce.

Operační důstojník Policie ČR na místo okamžitě vyslal všechny dostupné hlídky, zejména pak prvosledové hlídky, které disponují dlouhými zbraněmi a těžkou balistickou ochranou. Z Prahy pak startoval armádní vrtulník s příslušníky Útvaru rychlého nasazení. 

První hlídka byla na místě do pěti minut. Za ní pak přijížděly další a další hlídky, následovala zásahová jednotka, vzlétly vrtulníky.

V případě útoku střelce současná moderní taktika velí mužům zákona  „vyčistit“ budovu. Prohledat, zda se uvnitř nenachází útočník či další útočníci, a pokud ano, okamžitě je konfrontovat a znemožnit jim další řádění. K tomu ale nedošlo. Vrah z areálu utekl ještě před příjezdem strážců zákona. 

Když se policie dostala k „epicentru“ celého dění, čelila nebývale kruté skutečnosti. „Mrtvých se policisté v první půlhodině nemohli dopočítat. Pořád přibývali další, číslo narůstalo,“ popsal ve středu pro Českou televizi Tomáš Kužel, ředitel moravskoslezské policie.  

Video  Místo činu ve FN Ostrava: Ambulance je druhý den po brutálním útoku Ctirada Vitáska (†42) uklizena, ale stále uzavřena kvůli policejnímu vyšetřování.  - Václav Suchan
Video se připravuje ...

Personál a pacienti zůstávali zavření v místnostech. Někteří lékaři pomáhali postřeleným v čekárně. Hrudní chirurg Marcel Mitták hodinu a půl bojoval o život postřeleného muže, ale jeho zranění byla příliš vážná. Tragická bilance vzrostla na 6 lidí.

Policie mezitím rozjížděla rozsáhlé pátrání po aktivním střelci. Obávala se, že se pohybuje po městě. Stejně tak začala i evakuace nemocnice. Na některé se dostalo až po několika hodinách. Venku na ně čekalo několik evakuačních autobusů. 

Úterní zásah byl bezesporu velice náročný a ojedinělý. S podobným útokem se policie naposledy setkala v únoru 2015 v Uherském Brodě, kdy do tamní restaurace vtrhl muž a zastřelil tam osm lidí. Tam ale brzy bylo jasné, že na onen svět odešel i sám vrah, který po činu obrátil zbraň proti sobě. 

Video  Svědectví paní Zdeny ke střelbě 
Video se připravuje ...

Aktivní střelec Ctirad Vitásek (†42) po útoku odjel neznámo kam a pak zamířil ke své matce, které řekl, co udělal. Když ho nedaleko obce Děhylov vypátral vrtulník s policisty, otočil zbraň proti sobě a prostřelil si hlavu. I přes okamžitou první pomoc zemřel. Všichni zúčastnění si trochu oddechli, protože bylo zřejmé, že Vitásek už nenapáchá další zvěrstva.

Kudy utekl?

Tím ale práce policie nekončí. „Vyšetřování trvá,“ podotkl Kužel. Podle něj je tu stále spousta věcí, které policii zajímají. Stěžejní je pro ně jeho motiv, kontakty i to, kde vzal zbraň a kde se pohyboval před útokem i po něm.

Policie zatím přesně neví, kudy Vitásek utekl. Policistům se na kamerách ztratil po opuštění nemocnice. Objevil se poté až u své matky v Jilešovicích. 

Kriminalisté při mapování pohybu útočníka používají hlavně záznamy kamer umístěných v budově nemocnice i kolem ní. „Snažíme se zjistit jeho pohyb po nemocnici, třeba i to, kde měl zaparkované auto,“ uvedl pro Události Kužel. 

Medaile i uznání

Ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel získal medaili hejtmana a Čestné uznání za vysoce profesionální koordinaci bezpečnostního zásahu po útoku střelce Ctirada Vitáska (†42). „Není to cena pro mě, ale pro všechny policisty, kteří se na zásahu podíleli,“ uvedl Kužel. 

 

pajato73 ( 13. prosince 2019 13:08 )

tak to je vtip tydne ty vole

kuniksicht ( 13. prosince 2019 00:53 )

Tak toto je opravdu titulek..... Policie se nemohla dopocitat....... Fakt, że vsichni zastřelen byli v jedné cekarne napovídá o buď debilovi, co tohle napsal nebo o neschopnosti počítat. Když vezmeme v úvahu i vyjádření Hamacka, mylneho označení a zveřejnění údajů o pachatelovi, tak nevím, jak by scitali mrtvé v las Vegas nedávno......

hubaucpanakoblihou ( 12. prosince 2019 23:27 )

Chytili ho jen proto, že ho udala matka. Jinak už byl deset kilometrů daleko od místa, kde ho hledali. Proto také potřebovali náhradní pachatele, pod záminkou červené bundy, kdyby skutečný pachatel nenávratně zmizel.

Citronel ( 12. prosince 2019 20:43 )

Prostě ve špatnou chvíli na špatném místě.Nevim proč se to stále dokola rozebírá,stalo se.To může udělat kdykoliv kdokoliv,před tím není žádná prevence.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání