„Uvědomuji si, že personální situace v naší nemocnici nebyla v posledních měsících ideální. Mým záměrem je nejen celkově zklidnit atmosféru, ale zaměřit se také na další rozvoj nemocnice. Věřím, že společně s kolegy můžeme dále rozvíjet FNO jako špičkové pracoviště, jehož význam zdaleka přesahuje náš kraj,“ uvedl Havrlant.

Odstartovalo to odvolání

V nemocnici se v posledním roce odehrála řada personálních změn. Loni v únoru je odstartovalo odvolání tehdejšího ředitele a někdejšího sociálnědemokratického ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) tehdy Němečkovo odvolání zdůvodnil manažerským selháním vedoucím k odborné a personální destabilizaci nemocnice, umělým navyšováním hospodářského výsledku a střetem zájmů, protože Němeček působil i ve vedení bohumínské nemocnice. Němeček označil důvody za smyšlené, tvrdil, že tehdejší vláda bez důvěry si tak vyřizuje účty.

Řízením nemocnice byl pak pověřen Evžen Machytka, který nakonec uspěl i v konkurzu. Už tehdy v něm o ředitelské křeslo usiloval také Havrlant. Oba uchazeči v té době získali ve výběrovém řízení shodný počet hlasů, ale ministr se nakonec rozhodl pro Machytku. Zdůvodnil to tehdy tím, že se opřel o stanovisko předsedy komise, který podpořil Machytku.

Dohodli se

Za Machytkova působení se ale v nemocnici odehrála řada personálních změn, které na podzim vygradovaly odvoláním uznávaného přednosty porodnicko-gynekologické kliniky Ondřeje Šimetky. Za něj se ale postavila odborná veřejnost i politici.

Machytka nakonec s odůvodněním, že chce uklidnit situaci, rezignoval. Vedení nemocnice dočasně převzal chirurg Petr Vávra.

Havrlant následně uspěl i v dalším vyhlášeném konkursu, který ale opět dopadl nerozhodně, když stejnou podporu výběrové komise získala i náměstkyně ředitele Zuzana Čermáková.

Ministr se začátkem ledna rozhodl, že nevybere žádného z úspěšných adeptů kvůli různícím se názorům na ně a bylo vyhlášeno nové výběrové řízení. Nakonec ale ministerstvo oznámilo, že ředitelem bude Havrlant, který se s Čermákovou dohodl na vzájemné spolupráci.

Chce investice

Havrlant se nyní bude zaměřovat také na přípravu investičního plánu nemocnice, který má zahrnovat například budoucí rekonstrukci operačních sálů či obnovu zdravotnické techniky. Společně s lékaři psychiatrického oddělení bude nový ředitel připravovat i stavbu zcela nového pavilonu, který se měl v areálu podle původních plánů začít stavět už loni.

„V této chvíli je hotova projektová dokumentace a jsme těsně před vyhlášením výběrového řízení. Nový pavilon s 66 psychiatrickými lůžky by měl být hotov do konce roku 2021,“ řekl Havrlant.

Kdo je Jan Havrlant?

Nový ředitel nemocnice je lékař atestovaný v oborech chirurgie a veřejné zdravotní pojištění. V letech 1988 až 2004 pracoval jako lékař na chirurgickém oddělení Vítkovické nemocnice. Kromě toho zastával v letech 1996 až 2003 pozici vedoucího odboru revizních lékařů pojišťovny RBP Ostrava. V téže zdravotní pojišťovně působil od roku 2003 jako ředitel pro zdravotnictví.

VIDEO: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch: Co říká na "popravu šnaidroidů" a jak zdůvodnil vyhazov pro Němečka?