Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Krejčíř si stěžuje na podmínky ve vězení: Nemůžu volat mamince, tvrdí

Autor: dce - 
27. září 2019
16:14

Soud v Johannesburgu asi nemá nic jiného na práci, než řešit stížnosti Radovana Krejčíře na podmínky ve vězení - aspoň to vypadá, že právě to si Krejčíř myslí. Před novým soudcem si stěžoval, že mu bylo zakázáno telefonovat do Česka matce, protože s ní mluví rodným jazykem. Navíc se mu nelíbí, že ve vězení žije na samotce a že mu byly zakázány schůzky s lékaři a právníky.

Radovana Krejčíře před svým senátem už asi nevidí rád žádný soudce v Johannesburgu. Pokaždé, když se totiž odsouzený zločinec objeví před soudem, podává celou řadu stížností - často opakuje ty samé s nadějí, že nový senát mu vyhoví. Zatím marně.

Před pár dny o sobě opět dal slyšet. Prý mu bylo znemožněno zavolat své matce do České republiky kvůli tomu, že mluvil česky. Podle soudního rozhodnutí ale má - podobně jako jiní vězni - volat do zámoří a hovořit s rodinnými příslušníky rodnou řečí.

Státní zástupce Richard Chabalala odmítá, že by Krejčířovi v hovorech s matkou někdo bránil. "Problém kolem jeho hovorů matce byl plně vyřešen u soudu. Ukázalo se, že má povoleno volat své matce,“ řekl Chabalala. "Místo hovorů s matkou ale mluvil s právníkem v České republice."

Kromě toho si ale Krejčíř stěžuje i na to, že mu byla odepřena možnost návštěvy lékaře či setkávání se s právníky. Nelíbí se mu ani, že pobývá neustále na samotce, kde tráví až 22 hodin denně. Přitom by prý měl být v cele s dalšími čtyřmi vězni.

"Pokaždé, když se objeví u soudu, řeší tytéž problémy," řekl Chabalala. V reakci na to Krejčířův právník Jeff Mendelson řekl: „Pokud by mému klientovi neodpírali jeho práva, nebylo by nutné podávat tyto stížnosti."

Soudce Krejčíře i s právníkem odkázal na Vrchní soud, který má pravomoc řešit tyto otázky. "Nemůžete neustále řešit tyto problémy, pokaždé když se objevíte před soudem. Máme vlastní úkony, nemůžete nás neustále zdržovat," uvedl podle zpravodajského webu The Star soudce Brian Nemavhidi s tím, že pokud jsou porušována práva udělená soudem, věc musí řešit vyšší instance.

vladimr Zelenda ( 29. září 2019 23:03 )

Ja lobuju za to, aby ho pustili a jmenoval bych ho ministrem financi nebo rovnou premierem. Podvadel by urcite taky, ale nedopustil by, aby krachla ekonomika ČR. Bohuzel tato vlada nas vede do propasti, zneuziva dotace a jeste chce aby jsme ji tleskali. Jak tohle vysvetlim svym detem az se budou muset odstehovat do ciziny, az se nase ekonomika dostane na uroven Řecka a Venezuely

Milan Esprit ( 28. září 2019 16:13 )

Před pár lety z Čech zdrhal, teď škemrá, aby ho vydali do Čech. Otočil bych se k němu zády, ani bych se o jeho vydání být vládou nesnažil. Ať si to tam pěkně odsedí, pozná pravý kriminál. To je pravý trest, ne jako u nás lázeňský pobyt.

sacred10 ( 27. září 2019 18:37 )

Kdo chce moc,nemá nic.To je lepší mít pár korun,než tohle.Má co chtěl deme.nt

janova ( 27. září 2019 16:57 )

Má, co chtěl, nemá si co stěžovat. Ať si ho tam nechají.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání