Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Krejčíř bojuje za návrat do vlasti: V Česku by mu mohli zkrátit trest!

Autor: shp - 
17. září 2019
14:25

Pokus o vraždu, únos nebo obchodování s drogami. Nechvalně proslulý český podnikatel, uprchlík před zákonem a následně vězeň Radovan Krejčíř (50) si odpykává v jihoafrickém vězení pětatřicetiletý trest za mnoho zločinů. Na podmínky v base si přitom již několikrát stěžoval. Jak nyní navíc vyšlo najevo, Krejčíř znovu usiluje o návrat do vlasti. V Česku by se totiž mimo jiné mohl dočkat i zkrácení trestu.

Česká televize získala dokument, v němž se Radovan Krejčíř písemně zavázal, že se nebude bránit svému případnému vydání úřadům České republiky. Stále však ještě nemá vyhráno. Definitivní rozhodnutí o jeho vydání do domoviny totiž má na starost jihoafrický ministr spravedlnosti.

I když s jeho stanoviskem všechno stojí a padá, politik se stále nevyjádřil, přestože lhůta pro verdikt vypršela už v loňském roce. Ministerstvo zahraničí JAR na dotaz, kdy rozhodnutí padne, vůbec nereagovalo. Africkému státu by přitom mohlo vydání Krejčíře do Česka vytrhnout finančně náročný trn z paty.

Krejčíř stál JAR už 300 milionů

Věznění usvědčeného kriminálníka z malé středoevropské země totiž stálo tamní státní finance už v přepočtu přes 300 milionů korun. Krejčíř má přitom hned dva důvody, proč stát o vydání „domů.“ Tím prvním je možné zkrácení trestu.

Jeho výše bude stejná jako v JAR. Může však požádat o jeho podmínečné zkrácení. Mohl by také zvrátit rozhodnutí tuzemských soudů. Ty by jinak musely v případě jeho návratu do Česka počítat, že by projednávaly některé jeho české zločiny znovu. Krejčíř byl přitom v Česku pravomocně odsouzen na 15 let za mřížemi.

Falešný podpis mrtvého Grosse

Do vězení měl jít mimo jiné za plánování vraždy, pokus o tunelování miliard korun ze společnosti Čepro a za padělání peněz i směnek. Jedna ze směnek měla hodnotu 60 milionů korun a byl na ní falešný podpis někdejšího předsedy ČSSD a expremiéra Stanislava Grosse (†45), který zemřel po boji s Amyotrofickou laterální sklerózou.

„Pokud pominou důvody, pro které byl obžalovaný stíhán jako uprchlý, a byl pravomocně odsouzený, tak má právo požádat, aby bylo konáno hlavní líčení znovu. To znamená, že tento odsuzující rozsudek by byl zrušen a pravděpodobně by tato osoba byla vzata do vazby,“ řekla mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

Požár vily

Video  Vilu Radovana Krejčíře zasáhl v noci na 20. srpna 2019 požár.  - David Malík
Video se připravuje ...

O Krejčířovi se v poslední době mluvilo také v souvislosti s požárem jeho bývalé černošické vily, ze které pláchl před 14 lety. Oheň způsobil škodu v hodnotě asi 20 milionů. Kdysi luxusní sídlo přitom působí dnes jako squat a cílová destinace pro legálně nevítané hosty. Jestli byl dům, který se v aukci nepodařilo prodat za 50 milionů pojištěn, jasné není. Peníze z pojistky by ale podle České televize inkasovala Krejčířova žena Kateřina. 

babickavenus ( 18. září 2019 22:46 )

To máš pravdu,jen si maminku špatně slyšela...když vyprávéla kamaradkám...narval mi tam to "hovado"..bože

dylina ( 17. září 2019 17:17 )

Krejčíře nebrat,je to hovado boží.

sacred10 ( 17. září 2019 16:14 )

Vůbec ho sem neberte!Bude se akorát ten deb.l odvolávat,bude to stát spoustu peněz a ještě ho nakonec po pár letech pustí.Já bych ho tam nechal,ať tam třeba chcíp.ne!

jajas ( 17. září 2019 16:06 )

Do prčic, ať si ho tam nechají. Co my tady s ním? Budou zase jenom problémy. Chlap se vzpamatuje a začne vymýšlet b.l.b.i.n.y. Takový určitě nepůjde normálně pracovat.........

cepp ( 17. září 2019 15:00 )

Ať si ho tam nechají, proč bychom se o něj měli starat. Stálo by to další peníze.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání