Proslulá vila Radovana Krejčíře stojí ve středočeských Černošicích, na samém konci ulice V Dubině. Koupil ji v roce 1988 od podnikatele Ladislava Beránka za 20 milionů korun a postupně, během zhruba dvou let, ji přestavěl na přepychový palác. Nejlepší časy má dům, jehož hodnota byla po přestavbě podle odborníků 400 milionů, už dávno za sebou – zdi i vstupní dveře hyzdí sprejerské nápisy, které tam během „opuštěných“ let vytvořili vandalové, zkázu pak završil požár, který z domu udělal ruinu.

Vybydlený dům, z nějž Krejčíř v roce 2005 při domovní prohlídce uprchl, když šel jednomu ze zasahujících policistů ukázat cestu na záchod, a který podle katastru nemovitostí vlastní Krejčířova manželka Kateřina, je kvůli podnikatelovým dluhům v exekuci. Pochybným existencím a dalším zvědavcům v minulosti často nedobrovolně poskytoval útočiště – podle černošického starosty Filipa Kořínka (Věci černošické) řešila městská policie několik případů, kdy se do vily lidé pokoušeli vniknout.

Youtubeři ve vile

Nejznámější je bezpochyby případ z května 2017. Tehdy se do vily vlámala skupinka youtuberů, která si říkala TVTwixx – a chovala se tam jako doma. Na squashovém hřišti si zahráli fotbal, vyzkoušeli, zda je funkční záchod, jestli se dá otevřít trezor, a probrali se i nábytkem, který ve vile stále byl. Video pak vložili na YouTube a sklidili obří úspěch. Až takový, že se jimi nechala inspirovat další partička – tu ve vile o pár dní později zadrželi policisté. 

Tajné video z vnitřku Krejčířovy vily, které pořídili youtubeři:

Video
Video se připravuje ...

Tajné video z vnitřku Krejčířovy vily: Kluci, co ho natočili, skončili v klepetech! Aktu.cz

Právě nezvaní návštěvníci mohli dokonat zkázu nechtěné budovy. Před druhou v noci na 20. srpna ji zachvátil ohnivý živel. Požár s dvacetimilionovou škodou, jejž několik hasičských jednotek likvidovalo takřka 11 hodin, podle hasičů způsobila buď nedbalost, je ale možné, že vilu někdo zapálil schválně. Jisté je, že členitá, kvalitně postavená střecha se z něj už nevzpamatuje.

A prodej domu to nejspíš znatelně ztíží. V září 2018, kdy proběhla dosud poslední (neúspěšná) dražba, byla hodnota vily odhadnuta na necelých sto milionů korun, vyvolávací cena činila polovinu, tedy 48,6 milionu. Žádný zájemce se však o vilu nepřihlásil. Teď její hodnota klesne. „S ohledem na požár bude nyní třeba provést nové místní šetření, stanovit nový znalecký posudek a poté tedy stanovit novou vyvolávací cenu objektu,“ řekla Blesku mluvčí Exekutorské komory České republiky Lenka Desatová.

Žralok i jedovatá ryba

Kdysi přepychový dům podnikatele stojí na pozemku o rozloze větší než 2000 metrů čtverečních. Krejčíř tam během dvou let, kdy vilu rekonstruoval, vybudoval squashový kurt, basketbalové hřiště, na němž mohl dovádět jeho syn, vnitřní a venkovní bazén, diskotéku, vinotéku, kam se vešlo 1000 lahví, i zázemí pro zvířata. I v tomto „oboru“ si potrpěl na kontroverze: v akváriu choval žraloka i perutýna, jednu z nejjedovatějších mořských ryb.

Venku se návštěvy mohly projít po luxusním schodišti z mramoru, které stálo 40 milionů. V každé větší místnosti pak byla plazmová obrazovka, nechyběly ani vzácné obrazy. Při první z četných domovních prohlídek, které tam kvůli Krejčířově trestné činnosti proběhly, se našla i tajná místnost. V té si gangster schovával peníze, šperky i zbraně a tajné dokumenty.

Vězení v JAR

Padesátiletý Krejčíř patří podle různých svědectví k nejbrutálnějším a nejbezohlednějším lidem, kteří se dostali do rozporu se zákonem. Z Česka uprchl před policejním vyšetřováním v červnu 2005 při domovní prohlídce právě černošické vily, v současnosti je ve vězení v Jihoafrické republice. Česko požaduje jeho vydání, v minulosti na něj vydalo několik mezinárodních zatykačů.

V České republice byl pravomocně odsouzen za podvody s akciemi Tepláren Otrokovice, vytunelování firmy Technology Leasing a daňový únik firmy M5 k souhrnnému trestu 10,5 roku vězení. V případu tunelování firmy Čepro ho český soud poslal za mříže na 15 let, mimo jiné za přípravu vraždy celníka. Do tohoto trestu se započítává i jeho dřívější odsouzení. V JAR si odpykává 35 let vězení za pokus o vraždu, obchod s drogami a únos.

Fotogalerie
64 fotografií