Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dramatická resuscitace Pavla (45) zasaženého bleskem: Záchranáři se k němu nemohli dostat!

Autor: shp - 
30. srpna 2019
18:40

Štěstí v neštěstí měl v Nízkých Tatrách slovenský turista Pavol (45). Jeho skupinu, která s ním na hory ve středu vyrazila, totiž zasáhl blesk. Kamarádi se však ukázali jako opravdoví přátelé a poté, co se mu zastavilo srdce, ho začali okamžitě oživovat.

Když se skupina diabetiků rozhodla jít na soustředění v turistickém středisku Krpáčovo, které se nalézá v Nízkých Tatrách, rozhodně by ji nenapadlo, že se výlet změní v holý boj o život. Pětice účastníků se totiž vydala na výlet po horském hřbetu, kde je zastihla bouřka. Pak přišla zloba z nebes a kamarády zasáhl blesk. Nebohý Pavol (45) zůstal ležet na zemi v bezvědomí se zástavou srdce.

Záchranáři přijali volání o pomoc v 14:38. „O součinnost jsme okamžitě požádali letecké záchranáře z Banské Bystrice. Pro přetrvávající bouřku nebylo možné se s pomocí vrtulníku dostat až k postiženým. Naši záchranáři HZS směřovali k zraněným terénními auty přes Zadní Dereše a dále pěšky,“ řekl Novému Času jeden ze zasahujících záchranářů Peter Zingor.

Byl při vědomí, když se k němu dostali záchranáři

Díkybohu se počasí lehce umoudřilo. Letečtí záchranáři tak mohli lokalizovat zraněné. „S pomocí palubního navijáku k nim byl spuštěn lékař, který nejhůře zraněnému poskytl neodkladnou zdravotní pomoc. V té době byl už při vědomí, ale utrpěl mnohačetné popáleniny na rameni, hrudníku, břichu a dolních končetinách,“ popsal Pavlova zranění Peter. Muž byl pak vrtulníkem dopraven do nemocnice.

K zraněným se záchranáři nakonec dostali po hodině chůze po hřebenu. „Ošetřili jsme tři lehce zraněné turisty, a protože se mohli hýbat, doprovodili jsme je k autu, které je odvezlo do Krpáčova, kde byli ubytováni. Odtamtud pokračovali do nemocnice sami,“ dodal Zingor. Podle něj může Pavol zcela jistě vděčit za život svým kamarádům, kteří ho oživovali až do příchodu záchranářů.

Nevídaná duchapřítomnost

Nevídáme často lidi se zachovat tak duchapřítomně a odborně v krizové situaci. Nebýt rychlé a účinné pomoci jeho kolegů, kteří mu poskytli okamžitě laickou resuscitaci, a v krátkém čase se jim u něj podařilo obnovit životní funkce, kdoví, zda by jinak dnes žil. Mají můj obdiv a díky,“ uzavřel zkušený záchranář. Prezident Svazu diabetiků Slovenska Jozef Borovka dodal, že při jejich školení se věnují i první pomoci, k níž patří právě i resuscitace.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání