Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zdravotní komplikace pašeračky Terezy? Teď jde jen o to, jak silné má srdce, soudí expert

Autor: ital, lc - 
5. července 2019
05:01

V posledních měsících prožívá Češka Tereza Hlůšková (23) zadržovaná v Pákistánu velice těžké období. V březnu ji poslal pákistánský soud na 8 let a osm měsíců za mříže. A její dosavadní žádosti, v nichž se domáhala propuštění na svobodu alespoň na kauci, smetly úřady ze stolu. Bez pochyby bude muset za zdmi věznice strávit celé léto, což ovšem nebude žádný med. Špatně větrané cely, vysoká vlhkost a málo vzduchu. Navíc nyní Láhaur trápí krutá vedra přes 40 °C. Co to pro ni znamená?

Za nevětranými zdmi pákistánského vězení s velkým množstvím lidí, vysokou vlhkostí a nedostatkem vzduchu se může vedro na lidském organismu velmi výrazně podepsat. Především u těch, kteří nejsou na tyto podmínky zvyklí. Teploty šplhají až k 50 °C.

„Člověk je teplokrevný organismus, to znamená, že je na výkyvy teplot připraven. V zimě snáší zimu, v létě teplo. Ovšem takzvané homeostatické mechanismy, které udržují stálost našeho vnitřního prostředí, jsou vyčerpatelné. Takže teď záleží na tom, kdo a v jaké kondici ty extrémní polohy snáší,“ říká známý pražský praktický lékař MUDr. Cyril Mucha.

Nejvíce se v případě Terezy obává pitného režimu ve vězení, jelikož nikdo neví, jaké tam mají předpisy a jestli bude mít k dispozici dostatek tekutin. Podle Muchových slov je lidské tělo dobře připravené na vysokou teplotu, jelikož má na sobě určité množství izolace v podobě chlupů, kůže, podkoží, tuku atd. To vše má na starosti, aby si jádro člověka stále uchovávalo stejnou teplotu.

Vlhkost vzduchu je klíčová!

„Dalším velmi důležitým mechanismem ochlazování je samozřejmě pocení. To znamená, že se odpařuje voda a z našeho těla odebírá teplo. Takže ve výsledku nezáleží tolik na absolutní teplotě, jestli je třicet, čtyřicet nebo padesát stupňů, ale výrazně spíš na tom, jaká je vlhkost vzduchu! A to je pro nás Středoevropany ten největší problém! Vlhkost vzduchu je v takových zemích veliká, to znamená, že odpařování z kůže je minimální! Pot se nemá kam odpařovat, k ochlazování nedochází nebo dochází jen minimálně a organismus se přehřívá,“ dodává Mucha.

Vlhkost vzduchu se dá kompenzovat větráním a průvany např. za využití větráků. S vyšším prouděním vzduchu totiž vzrůstá i odpařování a tím se více organizmus ochlazuje. Důležitý je i příjem tekutin, aby tělo mělo co odpařovat. Při nedostatku tekutin nastává dehydratace, což podle Muchy opět významně snižuje schopnost organismu ochlazovat se. A právě to může v drsných podmínkách pákistánského kriminálu pro Terezu představovat největší komplikaci.

Obrovský nápor na srdce

„Aby se organismus ochlazoval, zvyšuje se tepová frekvence. Jakmile se zvyšuje tepová frekvence, zhoršuje se krevní zásobení srdečního svalu, a to znamená, že srdce je pod obrovským náporem. Záleží zase na tom, jak je trénované a v jakém stavu je Terezin organismus,“ uvádí lékař.

Dalším nebezpečím jsou i průjmy z pitné vody, která se může snadno kontaminovat bakteriemi. Tím dojde snadno k průjmovému onemocnění, které znovu přispěje ke zvýšené dehydrataci. Podle Muchových slov jsou průjem a následná dehydratace v podobných podmínkách jednou z nejčastějších příčin úmrtí.

Tereza byla na začátku roku 2018 chycena na mezinárodním letišti v pákistánském Láhauru s téměř devíti kilogramy heroinu. Po více než roční vazbě nad ní konečně vynesl soud ortel. Shledal ji vinnou a odsouzena byla na 8 let a 8 měsíců vězení v pákistánské base. Rozsudek ji zdrtil a odvolala se proti němu. Totéž ovšem učinil žalobce, který si pro Češku přeje doživotí. Termín projednání její věci je stanoven na září.

throphuvmi ( 5. července 2019 23:11 )

Přejít na SpFling.com - skvělé seznamka pro dospělé s inteligentní vyhledávací systém najít sex partnera!

e.lesanova ( 5. července 2019 17:17 )

Nějak mi uniká, proč se nějaký doktor Mucha vyjadřuje k podmínkám ve vězení, kde nikdy ani nebyl, možná tak četl...a proč se novináři nezmiňují i ostatních Češích, kteří jsou v cizině vězněni?? počet, kde, za co??? ...dehydratace hrozí i tady, tak nechápu "význam" sdělení ...

la.ma ( 5. července 2019 16:16 )

plnej souhlas, to jsi vystihla

la.ma ( 5. července 2019 14:41 )

asi mumie Francka v kožené kšiltovce, zrůda jedna vyšinutá

macikv ( 5. července 2019 13:21 )

Přesně tak-kdo je bez viny ať hodí kamenem,ale ji by nepomohl ani šutr

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání