Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Slovenský soud zpřísnil a prodloužil vazbu Kočnerovi

Autor: ČTK - 
20. prosince 2018
18:24

Kontroverznímu podnikateli Marianu Kočnerovi, jenž by měl mít co dočinění s vraždou novináře Jána Kuciaka, slovenský soud ve čtvrtek zpřísnil a prodloužil vazbu, do níž jej uvrhl na konci června v souvislosti s obviněním z falšování směnek. Podle slovenských médií však není rozhodnutí soudu pravomocné.

O rozšíření vazebních důvodů rozhodl Specializovaný trestní soud den poté, co slovenská média dostala anonymní informaci, že Kočner z vazby posílal takzvané motáky se vzkazy pro vlivné lidi včetně politiků z nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie, aby mu pomohli dostat se na svobodu. Zajištění vzkazů napsaných na papíře potvrdila policie.

Zpřísnění vazby v praxi znamená umístění obviněného do cely odděleně od jiných osob či kontrolu jeho telefonické a písemné komunikace. Soud Kočnerovi podle médií také prodloužil vazbu, a to do 28. dubna příštího roku.

Kočner je ve vazbě kvůli případu, který se týká podezření z falšování směnek v hodnotě zhruba 69 milionů eur (1,78 miliardy Kč). Proplacení některých směnek požaduje jedna z Kočnerových firem i od nejsledovanější slovenské televize Markíza, která zmiňované cenné papíry považuje za podvrh. Spolu s Kočnerem je v kauze obviněn i bývalý šéf Markízy a exministr hospodářství Pavol Rusko.

Podle znaleckého posudku Rusko směnky nepodepsal v roce 2000, jak je na nich uvedeno, ale až po roce 2013, kdy již nebyl ředitelem ani spolumajitelem Markízy. Směnky nebyly zahrnuty do účetnictví televize, která patří do skupiny CME. Podle Markízy postupovali Rusko a Kočner ve věci směnek ve shodě.

Podle nepotvrzených informací slovenských médií si Kočner objednal vraždu slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka, spáchanou letos v únoru. V souvislosti se zastřelením Kuciaka a jeho přítelkyně policie dříve zadržela a obvinila čtyři osoby, mezi nimiž je podle prokuratury i vrah.

Slovenská policie obvinila bývalého šéfa televize i podnikatele Slovenská policie obvinila bývalého šéfa televize i podnikatele | Profimedia

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání